Livet med IS i den anden ende af byen

Mens Islamisk Stat (IS) stadigt angriber byen Kobani ved den syrisk-tyrkiske grænse, så kan en by blot 60 kilometer væk give et sjældent indblik i, hvordan fremtiden ser ud, hvis IS får held til at erobre Kobani.

De 60 kilometer væk ligger nemlig dobbeltbyen Telebuyat/ Akcakale.

Den ene halvdel af byen, Telebuyat, ligger på den syriske side af grænsen og blev erobret af IS for fem måneder siden. Her hersker IS’ stramme fortolkning af islamisk lov.

Den anden halvdel af byen, Akcakale, ligger på den tyrkiske side af grænsen, og derfor er det muligt for TV2’s korrespondent at komme ind i den del af byen. Nogle indbyggere bevæger sig frem og tilbage, nogle fordi de arbejder i den ene ende af byen og bor i den anden.

Andre, som den unge mand Muhammed, har valgt at holde sig pĂĄ den tyrkiske side af grænsen.  Han frygter at han tatoveringer vil give ham problemer. Tatoveringer er nemlig en af de mange forbudte ting i den IS-kontrollerede del af byen.

- Dem der ryger, fĂĄr hugget fingrene af. Alt er forbudt. Fra klokken 10 om aftenen er det forbudt at gĂĄ ud. Der er ikke noget arbejde, siger Muhammed om livet i den IS-kontrollerede del af byen, hvor det sorte IS-flag vejrer.

Men andre tager som sagt frem og tilbage – selvom kvinderne på grænsen må iføre sig niqab for at overholde de skrappe regler i den anden ende af byen.