Udland

Nasa om is-rekord: Ingen global opvarmning på Sydpolen

Isen omkring Antarktis har slået nye rekorder, og Sydpolen har aldrig været større. Ifølge det amerikanske rumagentur Nasa dækker isen det største område, siden Nasa begyndte at måle kontinentet i 1979.

- I år har vi på Sydpolen set, at mængden af havis er øget meget kraftigere end nogensinde før, siger Nasa-forsker Nathan Kurtz.

Hvorfor havisen omkring Antarktis bliver større, undrer forskerne hos Nasa sig over.

- Denne øgede mængde er lidt af et mysterium, for der har været global opvarmning verden over, så man ville forvente en reduktion af ismængden, siger Nasa-forsker Walt Meier.

- Nogle mener, at den øgede mængde is på Sydpolen er et bevis på, at der ikke sker nogen global opvarmning, eller at den øgede mængde på Sydpolen modsvarer reduktionen på Nordpolen, men det er ikke rigtigt, når man ser på omfanget af ændringerne, forklarer han.

Det er dog samspillet mellem forandringerne på Nord- og Sydpolen, der afgør, hvilke ændringer hele verden går igennem. Resten af verden gennemgår global opvarmning, men det ser altså ikke ud til at være tilfældet for Sydpolen.

Ifølge Nasa svarer mængden af ekstra is på Sydpolen kun til en tredjedel af isen, der er forsvundet på Nordpolen.

- Mængden af havis verden over falder som forventet, men ligesom med global opvarmning vil ikke alle havisområder opleve et fald i mængden, siger Nasa-forsker Claire Parkinson.

Du kan se indslaget fra Nasa om Antarktis i videoen øverst i artiklen