Udland

Svenske IS-krigere blev udvekslet med tyrkiske gidsler

Byttehandel mellem IS og Tyrkiet omfattede 180 krigere og 49 ansatte fra konsulat, ifølge britisk avis.

To svenske medlemmer af Islamisk Stat (IS) indgik i en gruppe på op mod 180 fængslede krigere, der for nylig blev udvekslet med et antal tyrkere, der var taget som gidsler af den militante bevægelse.

Det siger kilder til den engelske avis The Times.

En række IS-krigere fra andre europæiske lande var også del af fangeudvekslingen.

Den ene af svenskerne er en mand på 22 år. Han er nu tilbage i Syrien eller Irak, oplyser hans far til den svenske avis Expressen.

Han fortæller, at sønnen de senere år var blevet mere "radikal" og til sidst besluttede sig for at rejse væk for at studere islam i Mauretanien.

Efter afrejsen hørte faren intet fra sin søn og begyndte derfor at gå rundt til moskéer i håb om at få noget at vide. Det endte med, at en ukendt mand kontaktede ham og fortalte, at sønnen havde siddet fængslet i Tyrkiet, men nu var sat på fri fod, fortæller faren til Expressen.

Ud over svenskerne skal også to briter, tre franskmænd, to fra Makedonien, en schweizer og en belgier have været blandt de IS-krigere, som blev udvekslet.

Det svenske udenrigsministerium kan ikke bekræfte oplysningerne om, at svenskere har været del af en byttehandel med tyrkiske diplomater.

- Vi ved intet om dette for nuværende, siger Kent Öberg fra ministeriets presseafdeling.

Byttehandlen omfattede 49 medarbejdere fra Tyrkiets konsulat i den irakiske by Mosul. De blev i juni taget som gidsler af Islamisk Stat under et angreb på byen, skriver The Times.

Det vides ikke, om de frigivne IS-medlemmer blev taget til fange i kamp eller i forbindelse med, at de har forsøgt at undslippe den ekstremistiske bevægelse.

Tyrkiets premierminister, Ahmet Davutoglu, oplyste den 20. september, at 49 tyrkiske gidsler var blevet frigivet og fragtet tilbage til Tyrkiet.

Regeringen i Istanbul har ikke kommenteret oplysningerne om en fangeudveksling.

/ritzau/TT