Provokation: Her kommer russisk jagerfly ekstremt tæt på svensk fly

Mens spændingerne går højt i Ukraine foregår der også over Østersøen en nervekamp mellem Rusland og Sverige. Et foto, der er offentliggjort torsdag, viser, hvor tætte konfrontationerne kan være.

Billedet viser et russisk jagerfly af typen Sukhoi-27 (Su-27), der flyver ekstremt tæt på et svensk spionfly i internationalt luftrum. Fotoet af episoden, hvor der kun er 10-15 meter mellem flyene, er offentliggjort af det svenske forsvarsministerium.

- Det er en unødvendigt provokerede opførsel. Det er i direkte strid med internationale regler om at holde en afstand på mindst 50 meter horisontalt og 150 meter vertikalt, siger oberst Stephan Tyrling Persson, der er leder af afdelingen for luftoperationer ved det svenske forsvarsakademi til Svd.se.

Ved møderne vender de russiske piloter bugen til de ubevæbnede svenske fly - angiveligt for at vise deres missiler under vingerne. I dette tilfælde seks luft-til-luft missiler.

- Jeg kan ikke forestille mig, at de russiske piloter optræder sådan uden et mandat fra toppen, tilføjer den svenske militærekspert.

Det er helt normalt, at sætte kampfly på vingerne for at se nærmere ikke-allieredes militærfly. De svenske myndigheder bekræfter dog, at konfrontationerne bliver stadig tætter.

- Generelt er den militære aktivitet i Østersøen øget de seneste år, og det kommer nu blandt andet til udtryk ved, at russiske jagerfly ved flere tilfælde optræder på en ny og meget mere nærgående måde, udtaler Lena Nyberg, der er afdelingschef i Sveriges signalefterretningstjeneste, i en pressemeddelelse.

- Det er en opførsel, vi ikke har set tidligere. Der er helt klart tale om hårdere flyvninger nu. Som regeringen har konstateret fortsætter uroen i vores del af verden med at stige, og Rusland agerer meget mere aggressivt end tidligere, udtaler Anders Grensad fra det svenske forsvarsministerium ifølge Expressen i en pressemeddelelse.

Billedet i toppen af artiklen viser en udateret episode, hvor et russisk jagerfly kommer så tæt som ti meter på et svensk spionfly af Gulfstream-typen, der rutinemæssigt flyver over Østersøen.

Det er grundlæggende et ubevæbnet civilt fly af Gulfstream-stypen, der er udstyret med avanceret og tophemmeligt overvågningsudstyr. Ifølge Svd.se flyver de altid helt åbent med tændte transpondere, så både civile som militære flyveledere kan se, hvor de er.

Alligevel bliver tungt bevæbnede russiske Su-27’ere flere gange sat på vingerne fra Kaliningrad.

- Det er ikke nødvendigt at bære så mange våben til afvisningsberedskab i fredstid. Det er et signal om, at Rusland nu har penge, træning og øget kapacitet til at gribe ind med magt, siger Stephan Persson Tyrling til svd.se.