Udland

Fransk gidsel henrettet af IS-støtter

En video udsendt af gruppen Jund al-Khalifa viser likvideringen af et fransk gidsel, det skriver flere medier. Den franske præsident Hollande har bekræftet, at franskmanden er blevet dræbt. 

Det franske gidsel, 55-årige Herve Gourdel, blev kidnappet i Algeriet, af en militant gruppe, der er tilknyttet Islamisk Stat. De truede med at henrette ham, medmindre Frankrig stoppede dets luftangreb på IS i Irak.

Han ankom til Algeriet den 20. september og blev bortført dagen efter.

Gruppen gav tirsdag Frankrig en deadline på 24 timer, hvis Herve Gourdel skulle overleve.

- Jeg er i hænderne på Jund al-Khalifa, der er en bevæbnet algerisk gruppe. Denne bevæbnede gruppe beder mig bede Dem (præsident François Hollande red.) om ikke at gribe ind i Irak, sagde han på en video, som gruppen udsendte, før de dræbte ham.

-De holder mig som gidsel, og jeg beder Dem, hr. præsident, om at gøre alt for at få mig ud af denne slemme situation, og jeg takker dig.

Frankrigs udenrigsminister, Laurent Fabius, afviste, at den første video ville få indflydelse på fransk militærs deltagelse i en international koalition mod militante fra Islamisk Stat.

Der ville ikke være ”nogen diskussion eller forhandling” med kidnapperne.

- Hvis man giver sig bare en tomme, så giver man terroristerne en sejr, sagde han.

Ifølge franske medier var Herve Gourdel en erfaren bjergguide og fotograf. Han havde startet et vandrecenter og kørte sammen med to algeriere gennem bjerge nær landsbyen Ait Ouabane, da de blev stoppet af bevæbnede mænd.

Mændene lod de tog algeriere gå, men tog altså franskmanden som gidsel.

Islamisk Stat har selv halshugget tre vestlige gidsler siden august; de amerikanske journalister, James Foley og Steven Sotloff og den britiske nødhjælpsarbejder David Haines. Deres henrettelser blev alle filmet og lagt på nettet.

Gruppen har også truet med at dræbe Alan Henning, en taxachauffør fra England, der blev taget til fange, da han arbejder med nødhjælp i Syrien i december. 

Jund al-Khalifa

-Var tidligere en del af gruppen ”al-Qaeda i islamisk Maghreb” (AQIM), der voksede ud af de algierske islamiske grupper, der var involveret i borgerkrigen i Algeriet i 1990erne.

-Har gennemført utallige angreb i Kabylie regionen. I april gennemførte gruppen et bagholdsangreb på en militærkonvoj, hvor 11 soldater blev dræbt

-Mange indbyggere er flygtet fra områdets skove og bjergegne i de seneste år på grund af den dårlige sikkerhedssituation

-Det antages, at gruppen ledes af Abdelmalek Gouri, også kendt som Khaled Abou Slimane (37 år)

-Den 14. september sværgede gruppen troskab overfor Islamisk Stat (IS)

Kilde: BBC

Henrettelser af IS

Før fredagens offentliggjorte videooptagelse har Islamisk Stat udført tre henrettelser, der alle er udført efter samme skabelon:

* Videooptagelsen af den amerikanske journalist James Foleys henrettelse blev offentliggjort 19. august. Han blev taget til fange i det nordlige Syrien i november 2012.

På videoen sidder Foley på knæ klædt i en orange fangedragt og har en sortklædt mand stående ved sin side med en kniv i hånden. Manden beskylder USA's præsident, Barack Obama, for at være skyldig i halshugningen på grund af USA's bombeangreb på IS i Irak.

Samtidig truer han med at dræbe en anden amerikaner, Steven Sotloff.

* Steven Sotloff var ligeledes amerikansk journalist. Videooptagelsen af hans henrettelse blev offentliggjort 2. september. Proceduren i videoen er den samme som i optagelsen af James Foley. Sotloff blev bortført i Aleppo i Syrien sidste år. Videoen afsluttes med en dødstrussel mod briten David Haines.

* Videoen af David Haines' henrettelse blev lagt på internettet 13. september. Britiske Haines havde blot været i Syrien i tre dage, da han i 2013 blev kidnappet. I optagelsen får Storbritanniens premierminister, David Cameron, skylden for den formodede henrettelse. Den maskerede mand truer afslutningsvis med at dræbe Alan Henning, der ligeledes var britisk statsborger.

Kilde: Ritzau