Udland

IS offentliggør ny video: Fange nævner Danmark

Endnu en video med briten John Cantlie, der bliver holdt som gidsel af Islamisk Stat, er blevet offentliggjort

Den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat (IS) har offentliggjort en ny video med det britiske gidsel John Cantlie, som i en næsten seks minutter lang video taler om, hvordan Vesten har undervurderet Islamisk Stats styrke og kampevner.

Det oplyser organisationen Site, der sporer terrorgruppers aktiviteter på internettet.

I videoen nævner John Cantlie også Danmark som ét af flere lande, der forsøger at bekæmpe Islamisk Stat.

- Alle ser ud til at involvere sig. Danmark og Frankrig har sendt fly. Storbritannien bevæbner kurderne, og Iran sender soldater, lyder det blandt andet fra John Cantlie, der i videoen optræder i en orange fangedragt.

- Den nuværende vurdering af, at det kræver 15.000 soldater at bekæmpe Islamisk Stat, er latterlig lav. Staten (Islamisk Stat, red.) har langt flere muhajedinere (hellige krigere, red.) end det, og det er ikke bare en flok udisciplinerede udstyret med nogle få Kalashnikovs, siger han.

Den tidligere freelancejournalist slutter videoen af med udtalelsen:

- Følg med igen i næste afsnit.

I den første video, som Islamisk Stat offentliggjorde med John Cantlie torsdag, antydede han på den godt tre minutter lange video, at den ville være den første i en række "programmer", der vil viderebringe fakta om Islamisk Stat.

Hvad er IS

* IS er forkortelsen for Islamiske Stat.

* Sunnimuslimske IS var tidligere en del af terrornetværket al-Qaeda i Irak.

* Al-Qaeda har erklæret, at IS ikke er en del af al-Qaeda, der beskylder gruppen for at bruge for meget vold og for at være "frafalden" eller "hedninge".

* IS ledes af Abu Bakr al-Baghdadi.

* Gruppen kæmper for at oprette en sunnimuslimsk stat efter de fundamentalistiske IS-forskrifter i en del af Irak og Syrien.

* IS kæmper også i den syriske borgerkrig.

* Jessica Lewis fra tænketanken Institute for the Study of War i Washington mener, at IS er noget andet end en terrortrussel.

* - Dette er en konventionel militær fjende, som kæmper for en stat, der indebærer ødelæggelsen af Irak og Syrien, som vi kender dem. Det er ikke blot en terrortrussel, siger hun til Reuters.

Kilder: Reuters, AFP, dpa