Udland

Svenske medier begræder Sverigedemokraternas kanonvalg

Næsten 13 procent af de svenske vælgere stemte ved søndagens valg til Riksdagen på det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterna, men det er helt utilstedeligt.

Det er budskabet fra flere svenske medier, der mandag begræder, at partiet med 35-årige Jimmie Åkesson i spidsen nu er landets tredjestørste.

- I går stemte 781.120 svenskere på Sverigedemokraterna, skriver Expressen som det eneste på en ellers kulsort forside.

Der er således ingen tvivl om, at der er tale om en sorgens dag på avisen.

- 13 procent af stemmerne er en isnende valgsejr til et parti, der har rødder i nazismen, lyder det i en leder på avisens hjemmeside.

Et lignende udfald kan man læse på Aftonbladet.se, hvor lederskribenten Anders Linberg opfordrer befolkningen og de andre partier til at distancere sig fra Sverigedemokraterna.

- Det demokratiske og anstændige Sverige må sige stop nu. Kampen mod fascismen bør være et af den næste mandatperiodes vigtigste spørgsmål.

- Her er alle ansvarlige. Hvis vi ser på historien, ved vi, at det er muligt at bekæmpe både fascismen og fascistiske årsager. Det er tid til en demokratisk mobilisering, skriver han.

Inden søndagens valg havde både den rødgrønne blok og den nu afgående statsminister, den 49-årige konservative Fredrik Reinfeldt, erklæret, at de ikke var indstillet på at arbejde sammen med Sverigedemokraterna.