Udland

PORTRÆT: Svensk stemmesluger fascineret af Glistrup

Jimmie Åkesson leder Sveriges mest udskældte parti, Sverigedemokraterna, som nu er tredjestørst i Riksdagen.

Den 35-årige nybagte far og leder af det stærkt omdiskuterede parti Sverigedemokraterna (SD), Jimmie Åkesson, kan efter en valgkamp med megen modgang juble over resultatet ved riksdagsvalget - partiet er nu det tredjestørste i Riksdagen.

I 2010 blev hans parti valgt ind i Riksdagen med 5,7 procent af stemmerne. Men med en opbakning på mere end det dobbelte (12,9 procent, red) ved valget i år, er hans mission at genoprette en fælles national identitet for Sverige.

Det kan dog vise sig at blive svært, for allerede længe før valget fastslog den nu afgående statsminister Fredrik Reinfeldt fra Moderaterne og Sveriges kommende statsminister Stefan Löfven, at de ikke vil samarbejde med Åkessons indvandrerkritiske parti på grund af den grundlæggende ideologi.

En udmelding, som Löfven og de nye rød-grønne magthavere igen har understreget efter valget. Selv mener Åkesson dog, at partiet bliver svært at undgå efter den store fremgang.

Inspireret af DF

Jimmie Åkessons interesse for politik blev antændt af Sveriges optagelse i EU. Da Åkesson i 1995 ledte efter et parti, der ligesom han selv var modstander af EU, faldt valget på SD. Her var medlemmerne ikke var blege for at udtrykke had til alt, der ikke var svensk.

På et tidspunkt rettede Åkesson øjnene mod Danmark, hvor han var fascineret af det frisprog, der blev brugt om indvandring - først af Mogens Glistrups Fremskridtspartiet og siden af Pia Kjærsgaard i Dansk Folkeparti. Han lægger heller ikke skjul på inspirationen fra Danmark.

Lederen af det omdiskuterede parti har dog ikke fået politik ind med modermælken. Kun morens mand interesserede sig for politik, og han stemte på Moderaterna. Det var også partiet, som de unge i Åkessons hjemby Sölvesborg i Blekinge meldte sig ind i, men mest for festernes skyld.

Den politiske karriere kom for alvor i gang, da Jimmie Åkesson stiftede bekendtskab med Sverigedemokraterna. Den unge statskundskabsstuderende steg hurtigt i graderne i partiet, og i 2005 måtte han sætte studierne på pause for at kunne hellige sig posten som partiformand.

Først ved valget i 2010 lykkedes det Sverigedemokraterna at komme over spærregrænsen. Det var første gang, at et parti med så markante holdninger til indvandring har fået folkets støtte. Søndag gav vælgerne så SD stemmer nok til at blive det tredjestørste parti i Riksdagen.

Provokeret af mediers modstand

Åkesson har tidligere følt sig provokeret af det, han kalder de svenske mediers politiske korrekthed. I denne valgkamp har det dog ikke kun handlet om politisk korrekthed.

Tabloidaviserne Expressen og Aftonbladet har drevet regulær kampagnejournalistik mod SD og dets kandidater.

Ligesom sin forgænger Mikael Jansson har Jimmie Åkesson valgt en hård linje over for åbenlyst racistiske og nynazistiske medlemmer, som er blevet udrenset.

Fakta om Åkesson:

Fulde navn: Per Jimmie Åkesson

Født: 17. maj 1979 i Blekinge län

Politisk karriere: Formand for Sverigedemokraterna siden 2005. Siden 1998 medlem af kommunalbestyrelsen i Sølvesborgs Kommun. 

Uddannelse: Statskundskab ved Lunds Universitet.

Valgresultatet i Sverige

Socialdemokraterna i Sverige skal regere uden at have flertal bag sig, viser resultaterne fra riksdagsvalget.

Herunder ses det endelige resultat ved riksdagsvalget i Sverige, efter at samtlige 5837 kredse er talt op.

Spærregrænsen i Sverige er på fire procent, og der skal i alt fordeles 349 pladser i Riksdagen. (Resultaterne fra valget i 2010 står i parentes.)

Socialdemokraterna (S): 31,2 procent, 113 mandater (30,7 procent, 112 mandater)

Moderaterna (M): 23,2 procent, 84 mandater (30,0 procent, 107 mandater)

Sverigedemokraterna (SD): 12,9 procent, 49 mandater (5,7 procent, 20 mandater)

Miljöpartiet (MP): 6,8 procent, 24 mandater (7,2 procent, 25 mandater)

Centerpartiet (C): 6,1 procent, 22 mandater (6,6 procent, 23 mandater)

Vänsterpartiet (V): 5,7 procent, 21 mandater (5,6 procent, 19 mandater)

Folkpartiet (FP): 5,4 procent, 19 mandater (7,1 procent, 24 mandater)

Kristdemokraterna (KD): 4,6 procent, 17 mandater (5,6 procent, 19 mandater)

Feministiskt initiativ (FI): 3,1 procent, 0 mandater (0,4 procent, 0 mandater)

Øvrige partier: 0,9 procent

Det giver følgende fordeling mellem de to blokke i svensk politik:

De rødgrønne (S+V+MP): 43,8 procent, 158 mandater (43,7 procent, 156 mandater)

Alliansen (M+C+FP+KD): 39,3 procent, 142 mandater (49,3 procent, 173 mandater)

Valgdeltagelse: 83,3 procent (+1,2 procent)

Kilde: Valmyndigheten, TT og NTB.