Udland

Islamisk Stat: Vi har halshugget et britisk gidsel

Oprørsgruppen Islamisk Stat (IS) har offentliggjort en video, der efter gruppens eget udsagn viser halshugningen af et britisk gidsel. Det skriver overvågningsmediet Site ifølge nyhedsbureauet AFP.

Søndag eftermiddag bekræftede det britiske udenrigsministerium, at video er ægte. Det oplyser Ritzau. 

Der er tale om gidslet David Haines, der i en tidligere video, hvor amerikaneren Steven Sotloff blev halshugget, blev udpeget som IS' næste offer.

Stillbilleder fra videoen, der er blevet offentliggjort sent lørdag aften, viser ifølge al-Jazeera den 44-årige brite ved siden af en maskeret mand.

Ifølge den maskerede mand er drabet på Haines konsekvensen af, at Storbritannien har vedtaget at sende våben til den kurdiske peshmergahær, der kæmper mod den militante IS-gruppe i det nordlige Irak.

- Denne britiske mand betaler prisen for dine løfter, Cameron (Storbritanniens premierminister, David Cameron, red.), om at bevæbne peshmergaer i kampen mod Islamisk Stat, siger den maskerede mand ifølge AFP på videoen.

- Du er frivilligt gået med i en koalition med USA mod Islamisk Stat præcis som din forgænger Tony Blair og følger en trend hos britiske premierministre, der ikke er modige nok til at sige nej til amerikanerne, fortsætter manden ifølge Reuters og understreger, at Camerons valg vil tvinge briterne ind i "endnu en blodig krig, der ikke kan vindes."

Manden formodes at være den samme bøddel, som tog livet af de to amerikanske journalister James Foley og Steven Sotloff i to tidligere videoer fra Islamisk Stat.

Disse videoer er blevet vurderet som autentiske, men det er endnu uvist, om videoen med David Haines er ægte. Ifølge flere britiske medier "arbejder Storbritanniens udenrigsministerium intenst" på at klarlægge videoens autenticitet.

I den nyeste video bliver endnu et gidsel udpeget som gruppens næste offer. Der er tale om den britiske statsborger Alan Henning.

David Haines blev kidnappet i Syrien sidste år af Islamisk Stat. Familiefaren boede i Perth i Skotland og blev kidnappet efter blot tre dage i Syrien. Han var rejst til landet for at arbejde som nødhjælpsarbejder for den franske organisation Acted, skriver Reuters.

Herunder forklarer TV 2s Rasmus Tantholdt, hvad IS er:

Fakta om de tre gidselshalshugninger

Her er et kort overblik over de tre gidselhalshugninger, der alle er udført efter samme skabelon. 

James Foley (USA)

Videooptagelsen af journalisten James Foleys henrettelse blev offentliggjort 19. august. Han blev taget til fange i det nordlige Syrien i november 2012. På videoen sidder Foley på knæ klædt i en orange fangedragt og har en sortklædt mand stående ved sin side med en kniv i hånden. Manden beskylder USA's præsident, Barack Obama, for at være skyldig i halshugningen på grund af USA's bombeangreb på IS i Irak. 

Steven Sotloff (USA)

Steven Sotloff var ligeledes journalist, og nyheden om henrettelsen af ham kom frem 2. september. Proceduren i videoen er den samme som i optagelsen af James Foley. Sotloff blev bortført i Aleppo i Syrien sidste år. 

David Haines (Storbritannien)

Videoen af David Haines' henrettelse blev lagt på internettet 13. september. Britiske Haines havde blot været i Syrien i tre dage, da han i 2013 blev kidnappet. Det er endnu ikke slået fast, om videoen er ægte. I optagelsen får Storbritanniens premierminister, David Cameron, skylden for den formodede henrettelse. 

Kilde: Ritzau