CIA: Mere end 30.000 krigere kæmper for IS

Den amerikanske efterretningstjeneste sætter tal på den fjende, som Barack Obama torsdag erklærede krig imod.

Islamisk Stat (IS) kan mønstre mellem 20.000 og 31.500 krigere i Syrien og Irak. Det vurderer den amerikanske efterretningstjeneste CIA ifølge nyhedsbureauet AFP.

Den nye vurdering er en kraftig opjustering i forhold til CIA's tidligere estimat, der lød på cirka 10.000 krigere. Tallet er baseret på en ny gennemgang af efterretningsrapporter fra flere kilder fra maj til august.

- Det nye tal er et udtryk for en stigning i antallet af medlemmer på grund af en større rekruttering siden juni. Det er sket som følge af succes på slagmarken og erklæringen af et kalifat, siger CIA's talsmand Ryan Trapani.

Dermed er der sat en slags tal på den fjende, som USA's præsident, Barack Obama, natten til torsdag erklærede, at han ville nedkæmpe og tilintetgøre, hvor end den måtte befinde sig.

USA's militær har iværksat overvågningsflyvninger over syrisk territorium for at samle oplysninger, der skal danne grundlag for en beslutning om at bombe Islamisk Stat fra luften i Syrien.

En udmelding, som siden Barack Obamas tale, har fået blandt andet Rusland til at sige, at det vil være i modstrid med folkeretten, hvis USA gennemfører luftangreb i Syrien.

USA's udenrigsministerium har tidligere sagt, at der blandt krigerne i Islamisk Stat er mange vestlige statsborgere, som er rejst til Syrien og Irak for kæmpe for oprettelse af et muslimsk kalifat, der er den ekstremistiske bevægelses mål.

Ifølge Politiets Efterretningstjeneste (PET) er omkring 100 danskere taget til Syrien, og sammenholder man det tal med Danmarks indbyggertal på 5,6 millioner, er Danmark blandt de lande, hvor flest er rejst til Syrien.

/ritzau/AFP

Islamisk Stat

Den sunnimuslimske oprørsgruppe Islamisk Stat har skiftet navn flere gange siden grundlæggelsen.

I dag kaldes den i flæng ISIS, ISIL eller noget helt tredje. På TV 2 kaldes gruppen 'Islamisk Stat' eller IS.

Al-Qaeda har erklæret, at gruppen ikke er en del af al-Qaeda, der beskylder gruppen for at bruge for meget vold og for at være "frafalden" eller "hedninge".

  • Gruppen ledes af Abu Bakr al-Baghdadi.
  • ISIL står for "Islamisk Stat i Irak og Levanten". Levanten er et løst defineret geografisk område, der omfatter dele af Irak, Syrien, Libanon, Israel og de besatte palæstinensiske områder.
  • ISIS står for "Islamisk Stat i Irak og Syrien". Det er de to områder, hvor gruppen i dag kæmper en militær kamp for at opnå sine mål.
  • Efter udråbelsen af et islamisk kalifat i det nordvestlige Irak og dele af Syrien har bevægelsen ved nogle lejligheder blot kaldt sig IS.