Udland

Meteoritnedslag skaber 12 meter krater i millionby

Rystelserne i Nicaraguas hovedstad var så kraftige, at de slog ud på landets seismografer.

Indbyggerne i Nicaraguas hovedstad, Managua, hørte sent lørdag aften et kæmpe brag og følte jorden ryste under sig.

Braget og rystelserne skyldtes ikke en eksplosion, som mange troede, men i stedet, at en mindre meteorit slog ned nær millionbyens lufthavn og skabte et 12 meter bredt krater, siger myndighederne i det centralamerikanske land søndag.

Utroligt nok kom ingen personer til skade, da meteoritten ramte Jorden.

Ifølge myndighederne var meteoritten sandsynligvis et stykke af asteroiden "2014 RC", der søndag fløj tæt forbi Jorden. Tæt på er i astronomiske termer omkring 40.000 kilometer.

- Vi er overbevist om, at det var en meteorit. Vi har set krateret fra sammenstødet, siger Wilfredo Strauss fra Nicaraguas Seismiske Institut.

Meteoritten ramte et grønt område nær lufthavnen omkring midnat mellem lørdag og søndag. Nedslaget udløste så store rystelser, at det slog ud på de seismografer, der normalt måler jordskælv.

- Man kan se to udslag. Først en lille seismisk bølge fra da meteoritten ramte Jorden, og dernæst en ny og stærkere bølge, som stammer fra lydtrykket, siger Wilfredo Straus.

Ifølge beboere tæt ved lufthavnen, der troede, at de havde hørt en eksplosion, regnede det i minutterne efter nedslaget med væsker, sand og støv.

Nicaragua vil nu bede eksperter fra USA om hjælp til at blive klogere på hændelsen.

Fakta: Meteornedslag

* Et af de mest voldsomme meteornedslag fandt sted i Sibirien i 1908, da en sten fra rummet eksploderede og lagde en skov på størrelse med Sjælland øde. Denne slags meteornedslag er dog yderst sjældne.

* Peru blev i 2007 hårdt ramt af en meteor, som efterlod et otte meter dybt og 20 meter bredt krater i Puno-regionen. 200 beboere i den nærliggende landsby blev syge af arsenikdampe fra nedslaget.

* Det er et spørgsmål om tilfældigheder, hvor en meteor rammer. Ingen steder på Jorden er derfor mere sikre end andre steder.

* Statistisk set bliver Danmark ramt tre gange om året af en meteorit, men så er der tale om småstumper. Der går dog århundreder imellem, at der bliver fundet en af dem. Langt de fleste bliver aldrig fundet.

* Meteorider er sten, der flyver rundt i rummet. Når de rammer Jordens atmosfære, bliver de kaldt meteorer. De fleste meteorer bliver brændt op, før de rammer Jorden - men når en meteor ikke når at brænde op, og i stedet rammer Jorden, bliver den kaldt en meteorit.

(Kilde: Nasa, AFP, Reuters)