Udland

Ny henrettelsesvideo fra Islamisk Stat

Islamisk Stat (IS) har tirsdag aften udsendt en video, der angiveligt viser halshugningen af den amerikanske journalist Steven Sotloff.

På den nye video optræder en sortklædt, maskeret person - ifølge nogle medier den samme som på Foley-videoen - som udsteder en trussel mod et britisk gidsel ved navn David Haines og advarer andre landes regeringer om at holde sig væk. På et tidspunkt henvender den maskerede mand sig direkte til den amerikanske præsident Barack Obama, og siger, at henrettelsen er hævn for de amerikanske bombardementer af IS i Irak.

Ægtheden af videoen er endnu onsdag morgen (dansk tid) ikke endeligt bekræftet.  Det Hvide Hus meddeler, at man ikke kan sige med sikkerhed, at videoen er autentisk.

- Vores tanker og bønner er fortsat med Sotloffs familie, som har været gennem frygtelige lidelser på grund af hans tilfangetagelse og gidseltagning, siger en talsmand for det amerikanske Forsvarsministerium, John Kirby.

31-årige Steven Sotloff har været gidsel hos IS, siden han blev kidnappet i Syrien den 4. august 2013.

Det er anden gang på kort tid, at terrorister fra IS offentliggør en video, hvor de henretter et amerikansk gidsel. Den 19. august lagde IS en brutal video på Youtube, der viste den amerikanske freelancejournalist James Foley blive halshugget. Den video er siden blevet bekræftet af de amerikanske myndigheder.

IS har siden truet med også at slå Sotloff ihjel. Det fik i sidste uge Sotloffs mor, Shirley Sotloff, mor til at udsende en video, hvor hun bad IS løslade sønnen.

Islamisk Stat

Den sunnimuslimske oprørsgruppe Islamisk Stat har skiftet navn flere gange siden grundlæggelsen.

I dag kaldes den i flæng ISIS, ISIL eller noget helt tredje. På TV 2 kaldes gruppen 'Islamisk Stat' eller IS.

Al-Qaeda har erklæret, at gruppen ikke er en del af al-Qaeda, der beskylder gruppen for at bruge for meget vold og for at være "frafalden" eller "hedninge".

  • Gruppen ledes af Abu Bakr al-Baghdadi.
  • ISIL står for "Islamisk Stat i Irak og Levanten". Levanten er et løst defineret geografisk område, der omfatter dele af Irak, Syrien, Libanon, Israel og de besatte palæstinensiske områder.
  • ISIS står for "Islamisk Stat i Irak og Syrien". Det er de to områder, hvor gruppen i dag kæmper en militær kamp for at opnå sine mål.
  • Efter udråbelsen af et islamisk kalifat i det nordvestlige Irak og dele af Syrien har bevægelsen ved nogle lejligheder blot kaldt sig IS.