Udland

Familie til henrettet journalist: Vi er i sorg

Islamisk Stat (IS) udsendte tirsdag en video, hvor de hævder at henrette den amerikanske journalist Steven Sotloff.

Sotloffs familie er bekendt med videoen, meddeler familiens talsmand, Barak Barfi, tirsdag i en kort udtalelse. Her fremgår det, at familien "kender til denne forfærdelige tragedie og sørger for os selv".

Udtalelsen kommer, selvom de amerikanske myndigheder endnu ikke har kunnet bekræftet videoens rigtighed. De arbejder lige nu på at få klarlagt, om den viser halshugningen af den 31-årige journalist.

Flere regeringskilder i Washington siger dog, at videoen virker autentisk, men at dens autenticitet ikke formelt er fastslået.

- Hvis der er en sådan video, så vil den blive analyseret meget omhyggeligt, siger en talsmand for Det Hvide Hus, Josh Earnest.

Han tilføjer, at den amerikanske regerings tanker går til Sotloffs pårørende.

Regeringskilder i Washington giver udtryk for afsky over for det barbari, som Islamisk Stat tidligere har udvist.

- Hvis denne video er ægte, gør den os syge af afsky, siger talskvinden for det amerikanske udenrigsministerium, Jen Psaki.

Unavngivne kilder tæt på Det Hvide Hus siger, at "videoen synes at være autentisk."

Imens har den britiske premierminister, David Cameron, allerede været ude og fordømme videoen.

- Det er en absolut forfærdelig og foragtelig handling, siger Cameron.

31-årige Steven Sotloff har været gidsel hos IS siden, han blev kidnappet i Syrien den 4. august 2013. Sotloffs mor, Shirley Sotloff, mor udsendte i sidste uge en video, hvor hun bad IS-terroristerne løslade sønnen.

Islamisk Stat

Den sunnimuslimske oprørsgruppe Islamisk Stat har skiftet navn flere gange siden grundlæggelsen.

I dag kaldes den i flæng ISIS, ISIL eller noget helt tredje. På TV 2 kaldes gruppen 'Islamisk Stat' eller IS.

Al-Qaeda har erklæret, at gruppen ikke er en del af al-Qaeda, der beskylder gruppen for at bruge for meget vold og for at være "frafalden" eller "hedninge".

  • Gruppen ledes af Abu Bakr al-Baghdadi.
  • ISIL står for "Islamisk Stat i Irak og Levanten". Levanten er et løst defineret geografisk område, der omfatter dele af Irak, Syrien, Libanon, Israel og de besatte palæstinensiske områder.
  • ISIS står for "Islamisk Stat i Irak og Syrien". Det er de to områder, hvor gruppen i dag kæmper en militær kamp for at opnå sine mål.
  • Efter udråbelsen af et islamisk kalifat i det nordvestlige Irak og dele af Syrien har bevægelsen ved nogle lejligheder blot kaldt sig IS.