Udland

Fogh: Rusland betragter os som en modstander

- Vi må forholde os til den virkelighed, at Rusland ikke i dag betragter NATO som en partner. De regner NATO som en modstander.

Det siger NATO's generalsekretær Anders Fogh Rasmussen om det stadigt dårligere forhold mellem NATO og Rusland, der forpestes af krisen i Ukraine.

Han siger samtidigt, at han godt forstår, at Ukraine vil genoverveje landets neutrale status og måske tage skridt til at søge optagelse i NATO.

På grund af den voksende spænding mellem NATO og Rusland kalder han denne uges NATO-topmøde for "afgørende i Natos historie".  Han lægger på et pressemøde mandag i Bruxelles op til, at topmødet skal vedtage en ny beredskabsplan:

 - På topmødet vil vi sikre, at alliancen forbliver klar til, i stand til og villig til at forsvare allierede mod ethvert angreb.  Vi vil enes om en beredskabsplan, som vil gøre Nato mere operationsklar end nogensinde. Planen er et svar på Ruslands optræden. Men den skal også gøre alliancen i stand til at besvare alle sikkerhedsudfordringer, hvor end de måtte opstå.

 - Vi vil på markant vis styrke vores reaktionsstyrkes evne til at handle. Vi vil skabe en spydspids inden for reaktionsstyrken. Denne styrke skal kunne rejse let men slå hårdt.  Beredskabsplanen skal sikre, at vi har de rette styrker og det rigtige udstyr på det rigtige sted. Det betyder, at vi vil have mere synligt NATO-tilstedeværelse så længe, det er nødvendigt. Vi vil gøre, hvad der er nødvendigt for at forsvare vores allierede, siger Fogh.

Se et længere uddrag af NATO generalsekretær Anders Fogh Rasmussens pressemøde herunder. Det længere uddrag her er på engelsk og er  ikke tekstet: