Udland

IS: Fortvivlet mor sender gribende video til kidnappere

Journalisten Steven Sotloff, der har været gidsel hos IS siden august sidste år, blev offentlig kendt, da han dukkede op på en video, der viste henrettelsen af et andet IS-gidsel, James Foley. Nu beder Sotloffs mor IS om at løslade den 31-årige søn.

Det sker i en videohilsen, hvor moderen, Shirley Sotloff, fortæller, at hun har sat sig ind i islam, siden hendes Steven Sotloff blev kidnappet i Syrien 4. august 2013.

- Jeg har lært, at islam siger, at intet individ skal straffes for andres synder. Og Steven har ingen kontrol over den amerikanske regerings handlinger. Han er en uskyldig journalist.

- Vi har ikke set Steven i over et år, og vi savner ham meget, siger moderen i videoen.

Steven Sotloff optrådte til allersidst i den video, der viste henrettelsen af James Foley. Foleys bøddel tog fat i ham og sagde til kameraet, at "denne amerikaners liv afhænger af dit næste træk, Obama."

Siden henrettelsen har USA forberedt luftangreb mod Syrien.

Islamisk Stat

Den sunnimuslimske oprørsgruppe Islamisk Stat har skiftet navn flere gange siden grundlæggelsen.

I dag kaldes den i flæng ISIS, ISIL eller noget helt tredje. På TV 2 kaldes gruppen 'Islamisk Stat' eller IS.

Al-Qaeda har erklæret, at gruppen ikke er en del af al-Qaeda, der beskylder gruppen for at bruge for meget vold og for at være "frafalden" eller "hedninge".

  • Gruppen ledes af Abu Bakr al-Baghdadi.
  • ISIL står for "Islamisk Stat i Irak og Levanten". Levanten er et løst defineret geografisk område, der omfatter dele af Irak, Syrien, Libanon, Israel og de besatte palæstinensiske områder.
  • ISIS står for "Islamisk Stat i Irak og Syrien". Det er de to områder, hvor gruppen i dag kæmper en militær kamp for at opnå sine mål.
  • Efter udråbelsen af et islamisk kalifat i det nordvestlige Irak og dele af Syrien har bevægelsen ved nogle lejligheder blot kaldt sig IS.