Udland

Lejemorder for narkolegende er ude i friheden igen

Den mest berygtede af den tidligere narkobaron Pablo Escobars lejemordere er efter 22 år bag tremmer blevet løsladt fra et fængsel i Colombia.

Jhon Jairo Velásquez, alias Popeye (Skipper Skræk, red.), tilstod i sin tid at have været direkte impliceret i 250 drab og medvirket til yderligere 3000 drab som håndlanger for Medellín-kartellet.

Den 52-årige blev tirsdag aften lokal tid prøveløsladt efter at have afsonet tre femtedele af sin straf, oplyser radiostationen RCN. I 1990 meldte han sig til politiet.

I slutningen af 1989 var han med til organisere et bombeangreb mod et passagerfly. 110 mennesker omkom.

Som manden, der på ordrer fra Escobar udførte drab, var han måneder forinden også involveret i et dræbende attentat mod den liberale præsidentkandidat Luis Carlos Galán, der havde erklæret sig som fjende af de farlige og indflydelsesrige narkoorganisationer i Colombia. Galán, der var uddannet journalist, lå til en klar sejr i præsidentkapløbet, da han blev skudt ned.

Nye vidneudsagn fra Velásquez mange år senere medvirkede til at fælde den tidligere justitsminister Alberto Santofimio, der ifølge lejemorderen havde taget initiativet til drabet på Galan. Santofimio blev i 2007 dømt til 24 års fængsel.