FN om Syrien: Begge parter er forbrydere

16x9
(arkivfoto) Foto: Scanpix

Både den syriske regering og oprørsbevægelsen IS (Islamisk Stat) begår grove krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden i den blodige borgerk

Både den syriske regering og oprørsbevægelsen IS (Islamisk Stat) begår grove krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden i den blodige borgerkrig i Syrien.

Det konkluderer efterforskere fra FN i en ny rapport, der netop er blevet offentliggjort i Geneve i Schweiz.

Efterforskerne omfatter blandt andre formanden Paulo Pinheiro og Carla del Ponte. De anbefaler, at FN's Sikkerhedsråd lader den Internationale Krigforbryderdomstol se på de mange sager, som FN har dokumenteret. Til det brug har de udarbejdet en lang - men hemmelig - liste over personer, der burde undersøges og retsforfølges ved domstolen.

Rapporten konkluderer, at det sandsynligvis var det giftige stof klor, der blev brugt, da kemiske våben i april blev brugt imod den syriske civilbefolkning. Og at FN "har grund til at tro", at klorgasserne blev spredt ved at stoffet blev smidt i tønder fra enten helikoptere eller fly.

Om oprørerne fra IS siger FN, at deres brutale offentlige henrettelser af krigsfanger og civile - blandt andet ved halshugning, korsfæstelse og stening - utvivlsomt er krigsforbrydelser. FN's efterforskere skriver også, at IS fører en kampagne for at skabe frygt i befolkningen i de dele af det nordlige Syrien, som bevægelsen kontrollerer. Kampagnen omfatter brutale midler som amputationer af lemmer, henrettelser og pisk, siger FN.

- Henrettelser på offentlige steder er blevet almindelige om fredagen i al Raqqa og de IS-kontrollerede områder i Aleppo-provinsen. Børn har været til stede og har overværet henrettelserne, der enten er halshugninger eller nakkeskud på klods hold. Derefter er ligene hængt op til offentlig skue, ofte på kors, i op til tre dage, så de kan tjene som en advarsel til den lokale befolkning, hedder det i rapporten.

Præsident Assads regeringsstyrker har også ført en terrorkampagne mod civilbefolkningen. Den omfatter bombardementer af beboelsesområder med tøndebomber, i nogle tilfælde med kemiske våben, men oftest med sprængstoffer.

FN har også undersøgt forholdene i de syriske fængsler, hvor man har fundet beviser for "systematisk tortur og adskillige dødsfald".

- Tvangsmæssige udgangsforbud i belejrede områder bliver ofte fulgt op med masse-anholdelser af alle mænd i den våbenføre alder. Og mange af disse fanger forsvinder for altid, hedder et andet alvorligt kritikpunkt i rapporten.