Syrien: USA-overvågning kan være første skridt til luftangreb

16x9
Beboelseskvarter i den syriske hovedstad Foto: Scanpix

USA er begyndt at sende overvågningsfly ind over Syrien.

USA er begyndt at sende overvågningsfly ind over Syrien. Flyvningerne, der er godkendt af præsident Barack Obama, kan være tegn på, at amerikanske luftangreb kan være på vej i Syrien.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Kilder i den amerikanske regering siger dog, at der ikke er truffet nogen beslutning om luftangreb endnu. Men at luftvåbenet er gået i gang med forberedelser, så man er klar til angreb, hvis præsidenten beslutter det.

-Vi kommenterer ikke ikke vores efterretningsoperationer., men vi har sagt, at vi vil bruge alle de værktøjer, som vi har til rådighed, siger Caitlin Hayden, der er talsmand for regeringens Nationale Sikkerhedsråd.

USA har allerede indledt luftangreb på den radikale islamiske oprørsgruppe Islamisk Stat (IS) i nabolandet Irak, men har hidtil ikke bombet IS i Syrien.

IS kontrollerer et stort område hen over grænsen mellem Irak og Syrien, hvor gruppen har udråbt en ny, religiøs stat – det såkaldte kalifat.

De amerikanske luftangreb på IS i Irak kom, efter IS vandt flere militære sejre, og truede både Iraks nationale regering i Bagdad og det kurdiske selvstyreområde i det nordlige Irak.

Planerne om også at bombe IS-stillinger i Syrien kommer efter IS myrdede den amerikanske journalist James Foley, der havde været holdt som gidsel af IS i næsten to år.

De amerikanske planer om luftangreb kompliceres af, at USA for ikke så længe siden havde lignende planer i Syrien. Men dengang var planen at angribe den anden part i den syriske borgerkrig, nemlig præsident Assads regeringsstyrker.

Dengang var truslen om luftangreb et svar på Assad-styrets påståede brug af kemiske våben mod oprørerne og civilbefolkningen.

Dengang undlod USA at indlede luftangreb – og siden er USA's største bekymring blevet de radikale islamister i IS, der er en del af oprøret mod præsident Assads regime.

Kilder i den amwerikanske regering siger til AP, at det bekymrer præsident Obama, at et luftangreb på IS-styrkerne i Syrien uundgåeligt vil være en hjælp til Assads regeringsstyrker i borgerkrigen.

-Vi ønsker ikke at hjælpe Assad-regimet. Der er en masse krydspres her, sagde præsidentens talsmand Josh Earnest.i går.

Den syriske regering er parat til at samarbejde såvel regionalt som internationalt i kampen mod den islamistiske oprørsgruppe Islamisk Stat (IS).

Syrien er også åben for et samarbejde med USA og Storbritannien.

- De er velkommen, siger den syriske udenrigsminister, Walid al-Moualem, på et pressemøde, der blev transmitteret på syrisk stats-tv.

Her fordømte udenrigsministeren også drabet på den amerikanske journalist James Foley, der blev henrettet af IS.

USA, der udfører luftangreb mod IS i Irak, har sagt, at man overvejer også at udføre luftangreb i syrisk territorium. Syrien er ikke afvisende over for ideen, men det skal koordineres med den syriske regering først.

(Ritzau)