Våbenhvile i Gaza brudt : Raketter affyret mod Israel

Våbenhvilen i Gaza, der mandag aften blev forlænget i 24 timer, er tirsdag eftermiddag blevet brudt.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Tre raketter er angiveligt blevet affyret fra Gazastriben og ind i det sydlige Israel.

Det israelske militær oplyser, at raketterne slog ned i nærheden af byen Beersheba, og at ingen blev såret under angrebet.

If√łlge The Guardian har Israel geng√¶ldt skyderierne med en r√¶kke angreb ind i Gazastriben. Umiddelbart skulle der heller ikke v√¶re s√•rede ved geng√¶ldelsesangrebet.

Officielt har ingen påtaget sig ansvaret for raketaffyringerne fra Gaza, men talsmanden for Hamas, Fawzi Barhoum, har kort efter angrebet indikeret, at flere raketter kunne være på vej mod Israel.

- Hvis Netanyahu ikke forstår (...) det politiske sprog i Kairo, så ved vi, hvordan vi skal få ham til at forstå, skriver Reuters.

Repræsentanter for Hamas og Israel har gennem den seneste måneds været samlet i Kairo for at forhandle en aftale om en varig fred i det uroplagede område. Men tirsdagens brud på den midlertidige våbenhvile har fået Benjamin Netanyahu til at trække de israelske forhandlere hjem fra de forhandlinger.

- Den israelske premierminister har hele tiden sagt, at Israel ikke vil forhandle, samtidig med de bliver beskudt. At han nu kalder sine forhandlere hjem fra Kairo, er helt i forlængelse af, hvad han tidligere har sagt, forklarer TV 2s korrespondent i Jerusalem, Ulla Terkelsen.

- Sådan som vi er blevet orienteret, har det israelske militær skudt igen både i den nordlige og den sydlige del af Gazastriben.

Hvorfor, de tre raketter blev affyret fra Gazastriben og ind i Israel, er endnu uvist.

- Vi ved ikke, om der er en direkte snor ind i forhandlingslokalet, og om det er et tegn på, at der har været et sammenbrud i forhandlingerne, og om det derfor er en form for pression, siger Terkelsen.

Her er parternes krav

 * Hamas kr√¶ver, at blokaden fra Israel p√• land og p√• vand oph√¶ves. Blokaden startede i 2006, efter Hamas kidnappede en israelsk soldat. Pal√¶stinenserne √łnsker derudover et st√łrre areal at fiske i samt en havn og en lufthavn.

 * Israel kr√¶ver - hvis de oph√¶ver blokaden - at Gaza bliver en demilitariseret zone, og at Hamas afv√¶bnes.

 * Hamas kr√¶ver, at fem tidligere lukkede gr√¶nseovergange √•bnes. √Čn af gr√¶nseovergangene er til Egypten. Den blev lukket i 2013, da den egyptiske h√¶r tog magten fra Det Muslimske Broderskab.

 * Pal√¶stinenserne kr√¶ver, at en r√¶kke fanger, heraf en store r√¶kke medlemmer af parlamentet, bliver frigivet.

 * Israel kr√¶ver, at pr√¶sident Mahmoud Abbas og hans folk i Fatah-bev√¶gelsen overtager kontrollen og sikkerheden ved gr√¶nseovergange.

 * Israel kr√¶ver, at international √łkonomisk st√łtte til Pal√¶stina g√•r igennem den pal√¶stinensiske pr√¶sidents administration. Dette er opsigtsv√¶kkende, fordi Mahmoud Abbas leder en samlingsregering, hvori Hamas indg√•r.

kilde: /ritzau/AFP