Opsigtsvækkende resultater af ebola-behandling

Tre afrikanske læger, der er inficeret med ebola, viser 'opsigtsvækkende tegn på bedring', efter de er blevet behandlet med den amerikanske kur, ZMapp.

Det oplyser den liberiske informationsminister ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Mindst 1229 har ifølge WHO mistet livet på grund af ebola i det værste udbrud, siden virusset først blev opdaget i 1976.

- ZMapp-behandlingen er egentlig rimelig enkel. Det er tre antistoffer, der er produceret i tobakplanter, og når vi pulveriserer tobaksplanterne og forfiner antistofferne, så kommer de i bund og grund til til at ligne antistoffer fra kroppen, har professor Charles Arntzen fra Arizona State University forklaret euronews.com

ZMapp er ikke en kur, men den kan styrke kroppens evne til at bekæmpe det dødbringende virus. ZMapp er kun på forsøgsbasis, og at den amerikanske medicinalvirksomhed, der producerer det, har kun udvundet antistofferne i begrænset omfang. 

De positive resultater af behandlingen kommer samtidig med, at WHO tirsdag meddeler, at mindst 1229 er døde under epidemien i det vestlige Afrika.

Hårdest ramt er Liberia, Sierra Leone og Guinea, men også i Afrikas mest folkerige land, Nigeria, er sygdommen dukket op.

I Nigeria tyder det dog på, at myndighederne er ved at få kontrol over situationen. Men i Liberia, Sierra Leone og Guinea har det vist sig langt vanskeligere at inddæmme ebola.

Søndag flygtede 17 personer, der mistænkes for at være smittet med ebola, fra karantæne på en klinik i Monrovia i Liberia. Demonstranter smadrede bygningen og de flygtede patienter gav anledning til frygt for, at den dødlige virus vil sprede sig yderligere.

Tirsdag meddeler den liberiske informationsminister ifølge AP, at de 17 nu er fundet og bragt til en anden klinik, hvor de bliver undersøgt og behandlet.

Der har indtil videre kun været meldinger om ganske få tilfælde af ebola uden for Vestafrika, men den frygtede virus kan være rykket tættere på Danmark. En 30-årig kvinde faldt tirsdag om på et jobcenter i Berlin, og hun bliver nu undersøgt for ebola.

Kvinden har ifølge focus.de fortalt, at hun har været i kontakt med ebola-smittede i sin hjemby, og hun er derfor blevet isoleret, men undersøgelserne står på. Også de personer, der har været i kontakt med kvinden på jobcenteret er blevet isoleret.

Ebola kan kun spores i en blodprøve. Blandt de tidlige symptomer er feber, cirkulationsproblemer i kroppen og andre symptomer, som er meget lig en almindelig influenza eller malaria