Udland

IS henretter journalist: "Skal vi halshugge en mere, Obama?"

IS-terrorister offentliggjorde tirsdag en video på YouTube, der angiveligt viser en maskeret kniv-bevæbnet IS-militant halshugge en amerikansk journalist. 

Ifølge flere kilder er den myrdede den 40-årige James Wright Foley, som blev kidnappet i Nibesh i Syrien i november 2012. Det blev bekræftet af hans familie natten til onsdag.

IS-terroristerne siger i videoen, at henrettelsen er svaret på de seneste USA-bombardementer i Irak, som har drevet de militante IS-styrker tilbage.

Videoen, der blev offentliggjort på YouTube med titlen 'En besked til Amerika', viser også Foleys bøddel med en anden fange. Videoen er siden blevet fjernet.

- Denne amerikanske statsborgers liv afhænger af din næste beslutning, Obama, siger IS-terroristen, der taler med en britisk accent i videoen, skriver BBC.

Draget af drama

Hans mor, Diane Foley, har efter offentliggørelsen af videoen bedt sønnens kidnappere løslade det andet gidsel, der ifølge IS også er amerikansk journalist. Ifølge Washington Post er det andet gidsel sandsynligvis den amerikanske journalist Steven Sotloff, der forsvandt i Syrien i 2013.

'Vi har aldrig været mere stolte af vores søn, Jim. Han gav sit liv i forsøget på at vise verden det syriske folks lidelser', skriver hun på facebook.

James 'Jim' Foley har primært arbejdet som freelancejournalist og har især dækket Mellemøsten blandt andet for den amerikanske medievirksomhed Global Post, det franske nyhedsbureau AFP, samt flere andre nyhedsmedier.

I et interview med BBC i 2012 forklarede han, hvorfor han primært rapporterede fra konfliktområder.

'Jeg er draget af dramaet i konflikten og drevet af at forløse de historier, der ellers ikke bliver fortalt. Volden er ekstrem, men der er en vilje til at fortælle, hvem de her mennesker i virkeligheden er...og det er det, jeg finder inspirerende,' fortalte Foley dengang til BBC.

Pres på Obama

Ifølge BBC, er præsident Obama blevet informeret om optagelserne og de amerikanske myndigheder arbejder nu på at få videoen endelig verificeret.

Hvis videoen viser sig at være ægte, vil USA være 'forfærdet over mordet', oplyser Caitlin Hayden, der er talsmand for det nationale sikkerhedsråd i Det Hvide Hus

Ifølge USA-ekspert Mads Fuglede vil henrettelsen af journalisten lægge et pres på den amerikanske præsident.

- Det vil lægge et stort pres på Obama for at konkretisere sin plan for, hvordan han vil bekæmpe IS, siger Mads Fuglede til TV2 News.

- Den offentlige reaktion vil være meget stærk, forudser Mads Fuglede.

Vil drukne alle i blod

IS har for nyligt truet med at angribe amerikanske statsborgere med erklæringen: 'Vi vil drukne jer alle i blod'.'

Den militante terroristgruppe formodes at stå bag en række massakre på hundredevis af mennesker i områder i Irak og det østlige Syrien, der på nuværende tidspunkt er under deres i kontrol.

Den ekstreme vold har drevet 1,2 millioner mennesker på flugt i Irak.

IS tilhængere, der vedkender sig en ekstrem udgave af Sunni Islam, forfølger både kristne, yazidier og shiamuslimer. Den sidste gruppe betragter IS som vantroende.

Islamisk Stat

Den sunnimuslimske oprørsgruppe Islamisk Stat har skiftet navn flere gange siden grundlæggelsen.

I dag kaldes den i flæng ISIS, ISIL eller noget helt tredje. På TV 2 kaldes gruppen 'Islamisk Stat' eller IS.

Al-Qaeda har erklæret, at gruppen ikke er en del af al-Qaeda, der beskylder gruppen for at bruge for meget vold og for at være "frafalden" eller "hedninge".

  • Gruppen ledes af Abu Bakr al-Baghdadi.
  • ISIL står for "Islamisk Stat i Irak og Levanten". Levanten er et løst defineret geografisk område, der omfatter dele af Irak, Syrien, Libanon, Israel og de besatte palæstinensiske områder.
  • ISIS står for "Islamisk Stat i Irak og Syrien". Det er de to områder, hvor gruppen i dag kæmper en militær kamp for at opnå sine mål.
  • Efter udråbelsen af et islamisk kalifat i det nordvestlige Irak og dele af Syrien har bevægelsen ved nogle lejligheder blot kaldt sig IS.