Hvaldrab: Frygt for sammenstød på Færøerne

16x9
Foto fra grindeaktion på Færøerne Foto: Sea Shepherd

Den yderligtgående miljøorganisation Sea Shepherd sætter lige nu alt ind på at forhindre såkaldte grindedrab på Færøerne. Med hurtiggående speedbåde

Den yderligtgående miljøorganisation Sea Shepherd sætter lige nu alt ind på at forhindre såkaldte grindedrab på Færøerne.

Med hurtiggående speedbåde og patruljer på land, der holder øje med grindehvaler, er de parate til at lægge sig imellem færøske hvalfangere og grindehvaler. En af aktivisterne er 24-årige Lukas Erichsen fra Danmark.

- Vi kan ikke acceptere den her brutale nedslagtning af hvaler. Derfor er vi parate til at gøre hvad som helst for at forhindre det. Vi vil selvfølgelig helst bruge lovlige metoder, men i sidste ende kan vi ikke garantere noget, hvis der kommer et grindedrab, siger Lukas Erichsen.

Han er en af anslået 600 aktivister fra hele verden, som indgår i Sea Shepherds fire måneder lange kampagne på Færøerne. Med sig har de hurtiggående speedbåde og trimaranen kendt under navnet Brigitte Bardot. Derudover har de droner og godt 20 biler på land.

Vil lave grindedrab, som vi plejer
Mange færinger beskriver det som noget nær en belejring, og det har bragt sindene i kog. Blandt andet hos pensionist Jacob Weihe. Vi møder ham ved kajkanten i en lille bygd, hvor Sea Shepherds både ligger til kaj.

- Jeg forstår simpelthen ikke, hvorfor de overhovedet har fået lov til at komme ind i vores land. At sådan nogle skiderikker skal komme her og kalde os mordere og banditter. Det passer jo ikke. Og vi skal have lov til at lave vores grindedrab, som vi plejer. Det skal ingen udefra bestemme, siger Michael Weihe.

Grindedrab har gennem årene vakt voldsomme protester fra dyreværnsorganisationer over hele verden. Men aldrig før har færingerne været udsat for så massiv en kampagne som netop nu. Derfor har færøsk politi fået forstærkninger fra blandt andet politiets elitestyrker, det vil sige PETs aktionsstyrke. De får også hjælp fra søværnet med hurtiggående både og helikopter, og dermed er det indtil videre lykkedes at undgå ballade.

Hærværk
- Vores opgave er at sikre, at færingerne får lov til at gennemføre deres grindedrab. Og at sikre, at det ikke kommer til sammenstød. Vi har planlagt opgaven i mange måneder, og med den hjælp vi har fået fra dansk politi, så mener jeg, at vi er godt rustet til at løse den her opgave”, siger Færøernes chefpolitiinspektør, Peter Thaysen.

På Facebook er der lige nu heftig debat mellem tilhængere og modstandere af grindedrab. Her er retorikken benhård, men indtil videre har det kun udmøntet sig i en række mindre episoder, hvor Sea Shepherd har anmeldt hærværk på deres biler og lidt håndgemæng.

Netop august og september er højsæson for grindehvaler i farvandet omkring Færøerne, men indtil videre har der kun været et enkelt grindedrab i maj – det var før Sea Shepherds ”Operation Grindstop 2014” gik i gang.

Fakta om grindehvaler

Færingerne har i århundreder lavet grindedrab.

I snit bliver der dræbt 800 grinder om året.

Fangsten er lovlig, fordi der er tale om små hvaler som ikke er truet af udryddelse.

En meningsmåling fra sidste år viste at 77% af færingerne støtter grindedrab. 12 % er imod.

Grindefangsten er ikke kommerciel. Efter et grindedrab bliver kød og spæk fordelt gratis mellem lokale i det område, hvor grinderne er slagtet.