Udland

36 år efter masse-selvmord: Asken fra ni ud af 918 døde fundet

Urner med aske fra Folkets Tempel-medlemmer fundet 36 år efter tragedien i Jonestown.

Hele verden var rystet, da sekten Folkets Tempel i november 1978 begik kollektivt selvmord i byen Jonestown i Guyanas jungle. Ordren til selvmordet blev angiveligt givet af sektens leder, Jim Jones, og de, som ikke ønskede at begå selvmord, blev enten skudt eller tvunget til at indtage giftstoffet cyanid.

I alt døde 918 i den sydamerikanske by, og nu - næsten 36 år efter - er asken fra ni af de lig, som efter tragedien blev transporteret til det amerikanske militærs største ligkapel i Dover, Delaware, pludselig blevet fundet i en bygning, der tidligere har huset en bedemand.

Det fortæller de lokale myndigheder i Dover ifølge nyhedsbureauet AP.

Myndighederne blev tilkaldt, da den nye ejer af bygningen fandt urner, som ingen tilsyneladende havde gjort krav på, fortæller talsmand Kimberly Chandler, som tilføjer, at der nu bliver arbejdet på at få identificeret de kremerede lig, så pårørende kan få besked og vished om, hvad der er sket.

Den gamle bedemandsforretning, Minus Funeral Home, lukkede i 2012, da ejeren døde, og bygningen har inden den nye ejers overtagelse stået tom. Der er ifølge AP ikke noget, som tyder på, at der er sket nogen forbrydelse. At urnerne har stået de mange år i bygningen kan skyldes, at ingen henvendte sig, da ligene i 1978 blev transporteret til militærkapellet, hvorfor Minus Funeral Home formentlig har fået til opgave at opbevare urnerne.

Jonestown var et lille kollektivistisk landbrugssamfund, opkaldt efter sektens guru, Jim Jones. Det var opbygget af amerikanere, der havde vendt USA ryggen og var rejst til Guyana, hvor de ønskede at skabe et socialistisk paradis på jorden uden had og racisme.

Masse-selvmordet fandt sted, da Californiens medlem af Repræsentanternes hus Leo Ryan besøgte Guyana og forsøgte at befri medlemmer af Folkets Tempel, som formodedes at være tilbageholdt i Jonestown imod egen vilje.

Politikeren blev skudt af sektens sikkerhedsvagter, og Jim Jones beordrede derefter det kollektive selvmord, hvor størstedelen døde efter at have drukket cyanid blandet med saftevand. Jim Jones begik selvmord ved at skyde sig selv.

Se arkivoptagelser fra Jonestown og hør mere om fundet i Dover i indslaget fra CBS øverst i artiklen.