Udland

VIDEO: Vrede efter betjents halsgreb - anholdte døde

New York Citys borgmester lovede tidligere på året, at forholdet mellem byens politi og borgerne skulle forbedres. Det betød blandt andet, at antallet af kontroversielle anholdelser skulle reduceres, fortalte borgmester Bill de Blasio.

En anholdt borgers dødsfald sidste torsdag og særligt videooptagelser af anholdelsen har dog chokeret mange newyorkere, som den seneste uge har demonstreret mod politiets hårdhændede metoder. Det skriver det amerikanske nyhedsmedie CBS.

Videoen viser fem betjente, der anholder den 43-årige Eric Garner på grund af mistanke om ulovligt salg af cigaretter på et fortov på Staten Island. Eric Garner, der tidligere er anholdt for samme forbrydelse, modsætter sig politiets anholdelse og bliver derefter tvunget ned på fortovet.

- Jeg kan ikke trække vejret, jeg kan ikke trække vejret, siger Eric Garner, da han bliver overmandet ved hjælp af halsgreb fra en af betjentene.

Netop halsgrebet har været med til at vække vreden blandt borgerne i millionbyen, eftersom mange linker anholdelsen til den 43-årige familiefars død. Ifølge CBS havde Eric Garner flere problemer med helbredet og led blandt andet af astma, og han døde af et hjertestop under en time efter anholdelsen.

Den første obducering af Eric Garner viste imidlertid ikke en direkte forbindelse mellem dødsfaldet og halsgrebet, der dog er kritisabelt og skal undersøges til bunds, siger Bill de Blasio til CBS:

- Det er en tragedie, og der vil blive foretaget en meget grundig undersøgelse af forløbet, siger borgmesteren, der ifølge New York Daily News afbrød sin ferie for at håndtere pressen i forbindelse med sagen.

Halsgrebsmetoden har været forbudt at anvende for politiet i New York siden 1994, og samtlige 35.000 betjente i delstaten bliver nu sendt på kursus i anholdelsesteknik, skriver CBS og tilføjer, at en af de involverede betjente ved anholdelsen har fået taget sin pistol og sit politiskilt, indtil forløbet er undersøgt.

Se den omdiskuterede video med anholdelsen øverst i artiklen.