Udland

Ukraine: Rusland sendte missiler dagen før flykatastrofe

Rusland forsynede ukrainske oprørere med det missil, som blev brugt til at skyde det malaysiske passagerfly MH17 ned.

Det skriver den amerikanske avis Washington Post, der har oplysningerne fra den amerikanske efterretningstjeneste.

Efterretningskilderne fortæller også, at Rusland efterfølgende har hjulpet oprørerne med at fjerne BUK-missilerne og deres affyringsramper. Det skulle være foregået klokken 2 natten efter nedskydningen, hvor to raketanlæg blev kørt fra det østlige Ukraine og ind i Rusland.

Det ene raketanlæg manglede en raket, mens det andet anlæg var intakt, lyder det fra både den amerikanske og ukrainske efterretningstjeneste, skriver Washington Post.

- De (pro-russerne ved ulykkesstedet, red.) gør alt, hvad de kan for at skjule beviser på, at det var et russisk missil, der blev brugt til nedskydningen, sagde talsmanden for Ukraines efterretningstjeneste, Andrej Lysenko, søndag på et pressemøde.

Modtog BUK-missiler

Den ukrainske efterretningstjeneste har søndag desuden offentliggjort endnu en telefonsamtale, som efterretningstjenesten påstår, er mellem to pro-russiske oprørere – og hvis dét er sandt, så beviser den angiveligt, at de pro-russiske oprørere modtog både affyringsrampe, et mandskab og en række BUK-missiler morgenen inden Malaysia Airlines-flyet styrtede ned.

I samtalen lyder det blandt andet:

- Hvor skal vi gøre af den her ”skønhed”?

- Er det den, jeg tror, det er?

- Ja, ja, ja. BUK, BUK.

- Vi er nødt til at læsse den af et sted og skjule den.

- Er der mandskab til den?

- Ja, der er mandskab.

Lydoptagelserne er endnu ikke blevet kommenteret af de pro-russiske oprørere, der søndag påstod, at de nu har fundet begge de to ’sorte bokse’, som de vil aflevere til FN's internationale organisation for flysikkerhed.

Hør lydfilen i videoen øverst i artiklen – og få herunder Ulla Terkelsens vurdering af konsekvenserne, hvis det bliver dokumenteret, at Rusland leverede missilerne, der angiveligt skød MH17-flyet ned: