Kendte danskere protesterer mod Israels bomber

Israelske kampfly fortsætter bombardementerne af Gazastriben, og 13 personer meldes dræbt under angreb natten til lørdag og i de tidligere morgentimer.

Konflikten, der nu igen er blusset op, har fået en lang række kendte danskere og politikere til at skrive under på et manifest bragt i Politiken med overskriften ’Fordøm Israels angreb på civile i Gaza’.

I manifestet skriver man blandt andet:

- Det er på tide, at vi siger fra og fordømmer Israels overdrevne og voldsomme brug af militærmagt over for et folk i knæ.

Konflikten i Mellemøsten er blusset op efter 12. juni, hvor tre israelske teenagere blev bortført på Vestbredden. De blev senere fundet dræbt. Efterfølgende blev liget af en ung palæstinenser fundet, hvilket betegnes som hævn for drabene på de tre israelere.

Blandt underskriverne pĂĄ manifestet finder man blandt andre sanger Lars Lilholt, skuespillere Lars Bom og Iben Hjejle, forfatter Yahya Hassan og politikkere Johanne Schmidt-Nielsen, mf (EL) Trine Pertou, mf (SF) og bandet Outlandish.

BĂĄde Egypten og USA har uden held opfordret parterne til at indstille angrebene.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, har udtalt, at en våbenhvile "ikke engang er på dagsordenen", og fredag bekræftede Israel, at det forbereder sig på en landoperation i Gazastriben, der er på størrelse med Lolland.

Israel begrunder offensiven med navnet ’Protective Edge’ med retten til selvforsvar og nationale sikkerhedsbehov, men underskriverne af manifestet mener ikke, at det retfærdiggør de mange civile tab.

- Man kan ikke føre krig mod det åbne fængsel, som Gaza er, uden at det har alvorlige, menneskelige konsekvenser for den bredere civilbefolkning, lyder det.

Samtidig langer man ogsĂĄ ud efter Hamas, for de har ogsĂĄ en stor rolle i konflikten, skriver de kendte danskere.

De ønsker, at man ophæver blokaden mod Gaza og ønsker, at det internationale samfund lægger pres pĂĄ Israel, som man mener, bør afslutte besættelsen. 

- Vi har alle en interesse i en politisk forhandlet løsning. Det er vores ansvar ikke blot at tage afstand fra alle overgreb pĂĄ civile, men ogsĂĄ at turde tale med store bogstaver og forklare den israelske besættelsesmagt, at sikkerhed for israelere sĂĄvel som palæstinensere kun kan sikres politisk og ikke militært, skriver de i manifestet. 

Underskrivere

Leila Stockmarr, ph.d.-stipendiat

Tarek Ziad Hussein, debattør

Saer El-Jaichi, ph.d.-stipendiat

Signe Smidt, Right to movement

Brian Esbensen, journalist

Hanne Vibeke Holst, forfatter

Yahya Hassan, digter

Trine Pertou, mf (SF)

Lars Erslev Andersen, seniorforsker, DIIS

Jørgen Bæk Simonsen, professor, KU

Nagieb Khaja, dokumentarist

Lars Bom, skuespiller

Georg Larsen, dokumentarist

Outlandish, musikere

Johanne Schmidt-Nielsen, mf (EL)

Margrete Auken, mep (SF)

Zaki, musiker

Zenia Stampe, mep (R)

Lars Lilholt, musiker

Omar Marzouk, komiker

Peter Hummelgaard, folketingskandidat (S)

Iben Hjejle, skuespiller

Sune Haugbølle, lektor, RUC

Karen Mukupa, studievært

Marianne Christiansen, biskop, Haderslev Stift

Peter Fischer-Møller, biskop, Roskilde Stift

Johan Forsby/Jooks, rapper