Steffen Jensen: Israel er klar til at rykke ind på landjorden

Op mod fjorten personer mistede livet, da israelsk militær i nat bombede palæstinensiske mål i Gazastriben.

Og angrebet, det var forventet, vurderer TV 2 Nyhedernes korrespondent i Jerusalem, Steffen Jensen.

- Jeg tror, de fleste begyndte at forvente, at Israel ville svare igen på et eller andet niveau. Simpelthen fordi, så store militærstyrker efterhånden var blevet opmarcheret nede langs med Gaza-grænsen, og antallet af raketangreb indefra Gaza på ingen måde gik ned. Så derfor var der ligesom lagt op til, at begge parter havde spændt buen så meget, at der ikke var nogen vej tilbage.

Men selve hårdheden i angrebene overrasker, siger Steffen Jensen.

- At Israel ville svare igen, tror jeg nok var ventet. Men at det er blevet så hårdt, så hurtigt, det tror jeg, har overrasket mange. Selv sådan en som mig, som har sagt, at jeg troede ikke på, at Israel kunne finde på at rykke ind i selve Gaza-striben, jeg tror snart, at jeg begynder at revurdere min holdning til det, for det kunne det faktisk godt se ud som, at Israel har planer om det.

Så sent som i går aftes varslede Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, at landets militær ville intensivere angrebene på Hamas i Gaza. Desuden er der blevet indkaldt 40.000 soldater til Gaza-striben.

- Siden man allerede er nået op på det her niveau af væbnede konfrontation, så er der næsten ikke ret mange andre måder at optrappe konflikten på medmindre, man også rykker ind på landjorden, vurderer Steffen Jensen.

Hvorfor taler man om "den tredje intifada"?

Intifada

er et arabisk begreb, der betyder ”oprør”. Begrebet bruges normalt om de store palæstinensiske oprør mod de israelske myndigheder.

Den første intifada

brød ud i Gaza i december 1987. Et knivstikkeri og et efterfølgende trafikdrab, der blev tolket som israelsk hævn, udløste den første uro. Urolighederne bredte sig til Vestbredden og Østjerusalem med daglige gadekampe mellem stenkastende palæstinensere og israelsk militær. Den første intifada varede frem til kort før indgåelsen af Osloaftalen i 1993, hvor det palæstinensiske selvstyre blev oprettet, mens PLO til gengæld anerkendte Israel.

Den anden intifada

brød ud i 2000, udløst af palæstinensiske protester mod den nu afdøde israelske politiker Ariel Sharons kontroversielle besøg på Tempelbjerget i Jerusalem. Den varede frem til 2005.