Udland

Israels ambassadør: Vi stopper ikke før, Hamas stopper

FN's generalsekretær Bann Ki-Moon opfordrer Israel og Palæstina til at stoppe deres angreb.

Men ifølge Israels ambassadør i Danmark, Barukh Binah, vil Israel først stoppe sine angreb den dag, Hamas stopper deres.

- I løbet af de seneste dage har vi haft over 300 affyrede raketter og misiler. Når de stopper det, vil vi ikke have behov for at opretholde vores linje for at kontrollere situationen.

Barukh Binah siger til TV 2, at det er palæstinenserne, der begyndte angrebene for nogle uger siden.

- Vi kan ikke tolerere den terror. De må stoppe det, siger han og tilføjer:

- Så længe, de skyder mod os, vil vi beskytte vores land og vores folk.

Så sent som i tirsdag aften varslede Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, at landets militær ville intensivere angrebene på Hamas i Gaza. Desuden er der blevet indkaldt 40.000 soldater til Gaza-striben. Ifølge Barukh Binah vil landet med denne oprustning signalere, at angreben skal stoppe.

- Argumentet for vores operation er, at sætte et punktum for denne frygt. Vi vil meget gerne forhandle. Men ikke med Hamas. Vi advarede imod Hamas fra begyndelsen og nu kan vi bare sige; hvad sagde vi, siger han.

Hvorfor taler man om "den tredje intifada"?

Intifada

er et arabisk begreb, der betyder ”oprør”. Begrebet bruges normalt om de store palæstinensiske oprør mod de israelske myndigheder.

Den første intifada

brød ud i Gaza i december 1987. Et knivstikkeri og et efterfølgende trafikdrab, der blev tolket som israelsk hævn, udløste den første uro. Urolighederne bredte sig til Vestbredden og Østjerusalem med daglige gadekampe mellem stenkastende palæstinensere og israelsk militær. Den første intifada varede frem til kort før indgåelsen af Osloaftalen i 1993, hvor det palæstinensiske selvstyre blev oprettet, mens PLO til gengæld anerkendte Israel.

Den anden intifada

brød ud i 2000, udløst af palæstinensiske protester mod den nu afdøde israelske politiker Ariel Sharons kontroversielle besøg på Tempelbjerget i Jerusalem. Den varede frem til 2005.