Steffen Jensen om Gaza-konflikt: VĂ„benhvile er usandsynlig

I MellemÞsten fortsÊtter urolighederne. I nat har det israelske luftvÄben udfÞrt en rÊkke angreb mod Gazastriben og mindst syv personer er drÊbt.

Urolighederne betegnes som de vÊrste siden november 2012. Og ifÞlge TV 2's korrespondent, Steffen Jensen, sÄ er der ikke udsigt til en vÄbenhvile.

- Hamas siger jo, at hvis der skal indgÄs en ny vÄbenhvile, sÄ skal Israel stoppe de angreb, som der er pÄ palÊstinenserne pÄ vestbredden og i det Þstlige Jerusalem. Samtidig sÄ vil Hamas have, at Israel skal lÞslade en hel del af de Hamas-aktivister pÄ vestbredden, som er blevet arresteret under det her forlÞb, siger Steffen Jensen og tilfÞjer:

- Og det er ikke sÊrligt sandsynligt eftersom Israel holder Hamas ansvarlig for, at de tre drenge er blevet kidnappet og myrdet, og de stadigvÊk ikke har fundet de to, som ogsÄ er medlemmer af Hamas, og som Israel anser for at vÊre hovedansvarlige og skyldige i det her mord.

Ingen brugbare mĂŠglere

IfÞlge Steffen Jensen er der forelÞbig ingen, der stÄr pÄ spring for at hjÊlpe i konflikten.

- De eneste, der har vĂŠret involveret indtil nu, det har vĂŠret Egypten og lidt USA. Men USA synes som om, de helst vil holde en armslĂŠngde-princip i forhold til Israel-PalĂŠstina konflikten og ikke involveres sĂŠrlig meget. Og Egypten, der ligesom har forsĂžgt at mĂŠgle, har faktisk ikke den store indflydelse over Hamas lĂŠngere. SĂ„ vi er i en situation, hvor der faktisk ikke rigtig er nogle brugbare mĂŠglere.

Hamas meddelte tirsdag, at alle israelere vil vÊre mÄl for den islamiske organisation, efter at et israelsk bombeangreb pÄ et hus i Khan Yunis i det sydlige Gaza kostede otte mennesker livet og sÄrede 25 andre.

Den israelske regering har omvendt indkaldt 40.000 soldater af reserven, og det tolkes som en mulig optakt til en invasion af Gazastriben.

Konflikten er blusset op efter 12. juni, hvor tre israelske teenagere blev bortfÞrt pÄ Vestbredden. De blev senere fundet drÊbt.

EfterfÞlgende blev liget af en ung palÊstinenser fundet, i hvad der betegnes som hÊvn for drabene pÄ de tre israelere.

Hvorfor taler man om "den tredje intifada"?

Intifada

er et arabisk begreb, der betyder ”oprþr”. Begrebet bruges normalt om de store paléstinensiske oprþr mod de israelske myndigheder.

Den fĂžrste intifada

brÞd ud i Gaza i december 1987. Et knivstikkeri og et efterfÞlgende trafikdrab, der blev tolket som israelsk hÊvn, udlÞste den fÞrste uro. Urolighederne bredte sig til Vestbredden og Østjerusalem med daglige gadekampe mellem stenkastende palÊstinensere og israelsk militÊr. Den fÞrste intifada varede frem til kort fÞr indgÄelsen af Osloaftalen i 1993, hvor det palÊstinensiske selvstyre blev oprettet, mens PLO til gengÊld anerkendte Israel.

Den anden intifada

brÞd ud i 2000, udlÞst af palÊstinensiske protester mod den nu afdÞde israelske politiker Ariel Sharons kontroversielle besÞg pÄ Tempelbjerget i Jerusalem. Den varede frem til 2005.