Steffen Jensen om Gaza-konflikt: Våbenhvile er usandsynlig

I Mellemøsten fortsætter urolighederne. I nat har det israelske luftvåben udført en række angreb mod Gazastriben og mindst syv personer er dræbt.

Urolighederne betegnes som de værste siden november 2012. Og ifølge TV 2's korrespondent, Steffen Jensen, så er der ikke udsigt til en våbenhvile.

- Hamas siger jo, at hvis der skal indgås en ny våbenhvile, så skal Israel stoppe de angreb, som der er på palæstinenserne på vestbredden og i det østlige Jerusalem. Samtidig så vil Hamas have, at Israel skal løslade en hel del af de Hamas-aktivister på vestbredden, som er blevet arresteret under det her forløb, siger Steffen Jensen og tilføjer:

- Og det er ikke særligt sandsynligt eftersom Israel holder Hamas ansvarlig for, at de tre drenge er blevet kidnappet og myrdet, og de stadigvæk ikke har fundet de to, som også er medlemmer af Hamas, og som Israel anser for at være hovedansvarlige og skyldige i det her mord.

Ingen brugbare mæglere

Ifølge Steffen Jensen er der foreløbig ingen, der står på spring for at hjælpe i konflikten.

- De eneste, der har været involveret indtil nu, det har været Egypten og lidt USA. Men USA synes som om, de helst vil holde en armslængde-princip i forhold til Israel-Palæstina konflikten og ikke involveres særlig meget. Og Egypten, der ligesom har forsøgt at mægle, har faktisk ikke den store indflydelse over Hamas længere. Så vi er i en situation, hvor der faktisk ikke rigtig er nogle brugbare mæglere.

Hamas meddelte tirsdag, at alle israelere vil være mål for den islamiske organisation, efter at et israelsk bombeangreb på et hus i Khan Yunis i det sydlige Gaza kostede otte mennesker livet og sårede 25 andre.

Den israelske regering har omvendt indkaldt 40.000 soldater af reserven, og det tolkes som en mulig optakt til en invasion af Gazastriben.

Konflikten er blusset op efter 12. juni, hvor tre israelske teenagere blev bortført på Vestbredden. De blev senere fundet dræbt.

Efterfølgende blev liget af en ung palæstinenser fundet, i hvad der betegnes som hævn for drabene på de tre israelere.

Hvorfor taler man om "den tredje intifada"?

Intifada

er et arabisk begreb, der betyder ”oprør”. Begrebet bruges normalt om de store palæstinensiske oprør mod de israelske myndigheder.

Den første intifada

brød ud i Gaza i december 1987. Et knivstikkeri og et efterfølgende trafikdrab, der blev tolket som israelsk hævn, udløste den første uro. Urolighederne bredte sig til Vestbredden og Østjerusalem med daglige gadekampe mellem stenkastende palæstinensere og israelsk militær. Den første intifada varede frem til kort før indgåelsen af Osloaftalen i 1993, hvor det palæstinensiske selvstyre blev oprettet, mens PLO til gengæld anerkendte Israel.

Den anden intifada

brød ud i 2000, udløst af palæstinensiske protester mod den nu afdøde israelske politiker Ariel Sharons kontroversielle besøg på Tempelbjerget i Jerusalem. Den varede frem til 2005.