Udland

Israel: Tre reaktioner på nattens raketter

Både palæstinensere og israelere oplevede en nat, hvor raketterne fløj ind over grænsen. Men mens 43 palæstinensere blev dræbt, så slap Israel uden dødsofre.

For mange indbyggere i Israel er bombardementer derfor en trussel, som man må forholde sig til – men som man kan leve med.

TV 2’s Mellemøsten-korrespondent Steffen Jensen har talt med tre indbyggere i Israel med hver deres reaktion på bombardementerne:

Den medfølende:

Prosper Boton er falaffelmager i Sderet, tæt ved grænsen til Gaza Han tror det er værre for palæstinenserne på den anden side af grænsen:

- De beskyder os, og hvad så? Jeg tror de lider mere i Gaza. Vi hører bragene fra bomberne. De har også koner og børn, ikke? Jeg forstår ikke, hvorfor befolkningen ikke gør oprør mod Hamas. De er næsten to millioner. Jeg håber, de en dag løser det ved forhandlinger, men krig løser ingenting, siger han.

Den trodsige:

Noam Meirovitz er investeringsrådgiver i  Tel Aviv, en af Israels mest afslappede byer, hvor livet går sin vante gang på trods af, at man som noget helt nyt er kommet indenfor Hamas-granaternes rækkevidde:

- Ingen har ønsket den her situation. Vi er blevet tvunget ud i den.. Vi har ikke startet den. Vi har ikke provokeret nogen. Det startede med kidnapningerne. Men vi betaler gerne prisen, og det er en lille sejr for os, at vi upåvirket fortsætter vores daglige gøremål, siger han.

Den bitre:

Ahmed Yagmour er arabisk-israeler og kok i Abu Gosh, en arabisk-domineret landsby der er blevet ramt af Hamas’ raketter.  Han identificerer sig med den palæstinensiske sag:

- Den der dræber skal selv dræbes. Sådan er den religiøse lov. Men her i Israel er loven anderledes. Når en jøde bliver dræbt, så skal hundreder dræbes som hævn. Men når en araber bliver dræbt, er det slet ikke det samme. Det er, som om han bare bliver smidt på møddingen, siger han.