40.000 soldater ekstra indkaldt: - Det er dramatisk

Israels forsvarsminister advarer om, at den militĂŚre operation mod Hamas i Gazastriben, kan blive langvarig.

Israels parlament har givet landets militÌr grønt lys til at indkalde 40.000 soldater af reserven forud for en mulig landoperation i Gazastriben, skriver israelske medier. De ekstra styrker skal erstatte soldater pü andre fronter, der skal deltage i en eventuel invasion.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen er overbevist om, at Israel udvider angrebene mod Hamas og Gaza i form af en egentlig militÌr invasion i løbet af de nÌste døgn.

- Og det bliver dramatisk, siger Søren Espersen til tv2.dk.

Landets militĂŚr har allerede ivĂŚrksat en luftoperation i Gaza med over 150 angreb pĂĽ mĂĽl i Gaza. Mindst 12 personer meldes drĂŚbt i angrebene, herunder flere ledende personer fra Hamas, der sidder pĂĽ magten i Gaza.

Operationens formül er at stoppe de mange raketangreb, som Hamas indtil nu har sendt ind i Israel. Ifølge israelsk militÌr har Hamas siden midnat sendt 130 raketter ind i det sydlige Israel. Israel har svaret igen med angreb pü "terrorrelaterede mül" i Gaza.

Israels forsvarsminister Moshe Yaalon advarer om, at operationen i Gazastriben kan blive langvarig.

- Vi er ved at forberede en aktion mod Hamas, der ikke kun vil vare et par dage, siger han i en udtalelse efter at have holdt møde med sit sikkerhedskabinet. Han tilføjer, at Hamas vil "komme til at betale en høj pris.

- Vi vil ikke tolerere raketangreb pü israelske byer, og vi er klar til at udvide operationen med alt, hvad vi har til rüdighed for at ramme Hamas, siger Moshe Yaalon ifølge AFP.

Konflikten mellem Israel og Hamas er blevet optrappet siden bortførelsen og drabene pü tre jødiske teenagere og et efterfølgende drab pü en palÌstinensisk teenager.

VĂŚkker bekymring i Danmark

Udenrigsordførere i Danmark er bekymrede over optrapningen af konflikten mellem Israel og Hamas.

- Situationen har udviklet sig forfærdeligt, og begge parter spiller med musklerne” – sådan siger enhedslistens udenrigsordfører, Christian Juhl efter at Hamas i dag har erklæret, at alle israelere nu er mål for palæstinensiske angreb. Kort efter svarede Israel igen med at indkalde 40.000 soldater af reserven forud for en eventuel landoperation i Gazastriben.

Eskalerende konflikt

Søren Espersen mener, at ”Israel er i sin gode ret til at forsvare sig.

- Jeg har stor forstüelse for, at Israel ikke lÌngere vil finde sig i de mange raket-angreb fra Hamas mod israelske byer, siger Søren Espersen.

Christian Juhl har forståelse for, at palæstinenserne forsvarer sig men opfordrer først og fremmest til, at FN hurtigst muligt kommer på banen. ”Kun FN og derigennem USA kan stoppe den eskalerende konflikt, men jeg tvivler på, at Amerikanerne har lyst til at involvere sig”, siger Christian Juhl fra Enhedslisten.

Udenrigsminister Martin Lidegaard, Rad.V., holder ferie og er ikke at trĂŚffe for en kommentar.

- Vi kan sagtens vĂŚre pĂĽ mod et nyt palĂŚstinensisk oprør. En tredje intifada.  Man skal passe pĂĽ med at sige, at den nĂŚste intifada bliver det samme som de foregĂĽende – eller at den starter pĂĽ samme mĂĽde, fortĂŚller TV 2's korrespondet Steffen Jensen, der igĂĽr tilføjede:

- Vi har set flittig brug af internettet og sociale medier denne gang. MĂĽske vil vi opleve, at den nĂŚste intifada bliver udkĂŚmpet pĂĽ internettet.

Hvorfor taler man om "den tredje intifada"?

Intifada

er et arabisk begreb, der betyder ”oprør”. Begrebet bruges normalt om de store palæstinensiske oprør mod de israelske myndigheder.

Den første intifada

brød ud i Gaza i december 1987. Et knivstikkeri og et efterfølgende trafikdrab, der blev tolket som israelsk hÌvn, udløste den første uro. Urolighederne bredte sig til Vestbredden og Østjerusalem med daglige gadekampe mellem stenkastende palÌstinensere og israelsk militÌr. Den første intifada varede frem til kort før indgüelsen af Osloaftalen i 1993, hvor det palÌstinensiske selvstyre blev oprettet, mens PLO til gengÌld anerkendte Israel.

Den anden intifada

brød ud i 2000, udløst af palÌstinensiske protester mod den nu afdøde israelske politiker Ariel Sharons kontroversielle besøg pü Tempelbjerget i Jerusalem. Den varede frem til 2005.