Steffen Jensen: En tredje intifada er måske allerede startet

-Vi kan sagtens v√¶re p√• mod et nyt pal√¶stinensisk opr√łr. En tredje intifada.  Man skal passe p√• med at sige, at den n√¶ste intifada bliver det samme som de foreg√•ende ‚Äď eller at den starter p√• samme m√•de.

- Vi har set flittig brug af internettet og sociale medier denne gang. Måske vil vi opleve, at den næste intifada bliver udkæmpet på internettet.

Det siger TV2s Mellem√łsten-korrespondent Steffen Jensen om de seneste dages uroligheder i Israel og p√• gr√¶nsen mellem Israel og Gazastriben.

-I sidste ende handler alle intifadaer jo om at vinde den internationale opinion over p√• sin side. Pal√¶stinensernes kamp med sten mod bev√¶bnede soldater handler jo ikke om, at de tror de kan overvinde de israelske soldater. Det handler at skabe gode billeder af ‚ÄĚDavid mod Goliat‚ÄĚ, s√• man kan vinde den internationale mening over p√• sin side. De gode billeder kan pal√¶stinenserne f√• i dag, alene ved at have en million mennesker udstyret med IPhones, siger Steffen Jensen.

Han vurderer, at der er to forskellige begivenheder, der bliver afg√łrende for, om vi f√•r et nyt pal√¶stinensisk opr√łr. Den ene er de voldelige protester i Jerusalem efter bortf√łrelsen og mordet p√• en pal√¶stinensisk teenager i onsdags ‚Äď som igen var h√¶vn for bortf√łrelsen og mordet p√• tre israelske teenagere.

-Situationen i Jerusalem afh√¶nger meget af, hvordan de israelske myndigheder h√•ndterer situationen. Meget afh√¶nger af, om den israelske regering kan overbevise pal√¶stinenserne om, at man vil d√łmme og straffe de israelere, der er anholdt for mordet. Premierminister Benjamin Netanyahu har v√¶ret ude og love, at man vil g√łre det. Men een ting er at sige det, noget andet er at g√łre det. Det bliver sv√¶rt at overbevise pal√¶stinenserne om, at man faktisk vil g√łre det, siger Steffen Jensen.

"De lader konflikten simre"

Den anden begivenhed er situationen p√• gr√¶nsen mellem Israel og det pal√¶stinensiske selvstyreomr√•de Gaza, hvor den radikale bev√¶gelse Hamas har magten. Hamas har sendt raketter ind over gr√¶nsen til Israel, og Israel har til geng√¶ld bombet m√•l i Gaza og dr√¶bt mindst ni militante pal√¶stinensere i l√łbet af natten.

Men sidel√łbende med den milit√¶re optrapning er der gang i diskrete v√•benhvile-forhandlinger mellem Israel og Hamas med Egypten som m√¶gler.

-Jeg tror, at parterne oprigtigt √łnsker at d√¶mpe situationen. Begge parter kunne g√łre meget mere i retning af milit√¶r optrapning p√• slagmarken, hvis de ville. Men de holder det nede p√• et vist niveau og lader konflikten simre uden at komme ud af kontrol.

-Der er ikke de helt store ambitioner for, andet end situationen som den s√• ud for et par m√•neder siden.  Parterne h√•ber ikke p√• mere end status quo ‚Äď en situation, hvor der ikke er krig og ikke er fred, siger Steffen Jensen.

"Måske er den allerede i gang"

Samlet set frygter han dog, at en tredje intifada er p√• vej ‚Äď eller m√•ske allerede er i gang.

-Der er s√• mange ting, som pal√¶stinenserne kan v√¶re rasende over. Men det har virket, som om de er k√łrt tr√¶tte. Ogs√• p√• grund af fredsprocessens sammenbrud. V har bare ventet p√• gnisten, der skulle s√¶tte det i gang.  Bortf√łrelserne er s√•dan en gnist, der har sat ild i den vrede, som pal√¶stinenserne f√łler p√• 117 andre omr√•der. Og den vrede g√•r ikke v√¶k, bare fordi de skyldige i bortf√łrelsen bliver d√łmt.

 -Det bliver f√łrst senere, vi vil kunne se tilbage og sige: ‚ÄĚ Det var p√• det tidspunkt den tredje intifada br√łd ud‚ÄĚ og hvad den egentlig bestod af. Det kan man kun se i bagspejlet, siger Steffen Jensen.

Hvorfor taler man om "den tredje intifada"?

Intifada

er et arabisk begreb, der betyder ‚ÄĚopr√łr‚ÄĚ. Begrebet bruges normalt om de store pal√¶stinensiske opr√łr mod de israelske myndigheder.

Den f√łrste intifada

br√łd ud i Gaza i december 1987. Et knivstikkeri og et efterf√łlgende trafikdrab, der blev tolket som israelsk h√¶vn, udl√łste den f√łrste uro. Urolighederne bredte sig til Vestbredden og √ėstjerusalem med daglige gadekampe mellem stenkastende pal√¶stinensere og israelsk milit√¶r. Den f√łrste intifada varede frem til kort f√łr indg√•elsen af Osloaftalen i 1993, hvor det pal√¶stinensiske selvstyre blev oprettet, mens PLO til geng√¶ld anerkendte Israel.

Den anden intifada

br√łd ud i 2000, udl√łst af pal√¶stinensiske protester mod den nu afd√łde israelske politiker Ariel Sharons kontroversielle bes√łg p√• Tempelbjerget i Jerusalem. Den varede frem til 2005.

De forsvundne teenagere

12. juni forsvandt tre unge israelere n√¶r den israelsk-besatte pal√¶stinensiske by Hebron p√• Vestbredden. De tre teenagere, to p√• 16 √•r og en p√• 19 √•r, blaffede og fik et lift fra en j√łdisk bos√¶ttelse. En af dem har amerikansk pas.

Sagen har f√•et Israel til at anholde flere hundrede pal√¶stinensere. Det israelske milit√¶r har gennems√łgt over 1500 forskellige steder p√• Vestbredden, og 16. juni blev den pal√¶stinensiske parlamentsformand anholdt af de israelske myndigheder i forbindelse med efters√łgningen.

Israels voldsomme reaktion har udl√łst gadekampe, hvor flere er blevet dr√¶bt. 20. juni sk√łd og dr√¶bte israelske soldater en ung pal√¶stinensisk mand p√• Vestbredden, mens to andre unge pal√¶stinensiske m√¶nd blev dr√¶bt 22. juni if√łlge pal√¶stinensiske hospitalskilder.

29. juni ramte israelske luftangreb Gazastriben 12 gange, efter at raketter, affyret fra det palæstinensiske område, forårsagede brande i det sydlige Israel.

30. juni blev ligene af de tre unge israelere fundet på Vestbredden.

2. juli En pal√¶stinensisk teenager bliver bortf√łrt og br√¶ndt levende i Jerusalem, tilsyneladende som h√¶vn for drabene p√• de tre israelere