Steffen Jensen: En tredje intifada er måske allerede startet

-Vi kan sagtens være på mod et nyt palæstinensisk oprør. En tredje intifada.  Man skal passe på med at sige, at den næste intifada bliver det samme som de foregående – eller at den starter på samme måde.

- Vi har set flittig brug af internettet og sociale medier denne gang. Måske vil vi opleve, at den næste intifada bliver udkæmpet på internettet.

Det siger TV2s Mellemøsten-korrespondent Steffen Jensen om de seneste dages uroligheder i Israel og på grænsen mellem Israel og Gazastriben.

-I sidste ende handler alle intifadaer jo om at vinde den internationale opinion over på sin side. Palæstinensernes kamp med sten mod bevæbnede soldater handler jo ikke om, at de tror de kan overvinde de israelske soldater. Det handler at skabe gode billeder af ”David mod Goliat”, så man kan vinde den internationale mening over på sin side. De gode billeder kan palæstinenserne få i dag, alene ved at have en million mennesker udstyret med IPhones, siger Steffen Jensen.

Han vurderer, at der er to forskellige begivenheder, der bliver afgørende for, om vi får et nyt palæstinensisk oprør. Den ene er de voldelige protester i Jerusalem efter bortførelsen og mordet på en palæstinensisk teenager i onsdags – som igen var hævn for bortførelsen og mordet på tre israelske teenagere.

-Situationen i Jerusalem afhænger meget af, hvordan de israelske myndigheder håndterer situationen. Meget afhænger af, om den israelske regering kan overbevise palæstinenserne om, at man vil dømme og straffe de israelere, der er anholdt for mordet. Premierminister Benjamin Netanyahu har været ude og love, at man vil gøre det. Men een ting er at sige det, noget andet er at gøre det. Det bliver svært at overbevise palæstinenserne om, at man faktisk vil gøre det, siger Steffen Jensen.

"De lader konflikten simre"

Den anden begivenhed er situationen på grænsen mellem Israel og det palæstinensiske selvstyreområde Gaza, hvor den radikale bevægelse Hamas har magten. Hamas har sendt raketter ind over grænsen til Israel, og Israel har til gengæld bombet mål i Gaza og dræbt mindst ni militante palæstinensere i løbet af natten.

Men sideløbende med den militære optrapning er der gang i diskrete våbenhvile-forhandlinger mellem Israel og Hamas med Egypten som mægler.

-Jeg tror, at parterne oprigtigt ønsker at dæmpe situationen. Begge parter kunne gøre meget mere i retning af militær optrapning på slagmarken, hvis de ville. Men de holder det nede på et vist niveau og lader konflikten simre uden at komme ud af kontrol.

-Der er ikke de helt store ambitioner for, andet end situationen som den så ud for et par måneder siden.  Parterne håber ikke på mere end status quo – en situation, hvor der ikke er krig og ikke er fred, siger Steffen Jensen.

"Måske er den allerede i gang"

Samlet set frygter han dog, at en tredje intifada er på vej – eller måske allerede er i gang.

-Der er så mange ting, som palæstinenserne kan være rasende over. Men det har virket, som om de er kørt trætte. Også på grund af fredsprocessens sammenbrud. V har bare ventet på gnisten, der skulle sætte det i gang.  Bortførelserne er sådan en gnist, der har sat ild i den vrede, som palæstinenserne føler på 117 andre områder. Og den vrede går ikke væk, bare fordi de skyldige i bortførelsen bliver dømt.

 -Det bliver først senere, vi vil kunne se tilbage og sige: ” Det var på det tidspunkt den tredje intifada brød ud” og hvad den egentlig bestod af. Det kan man kun se i bagspejlet, siger Steffen Jensen.

Hvorfor taler man om "den tredje intifada"?

Intifada

er et arabisk begreb, der betyder ”oprør”. Begrebet bruges normalt om de store palæstinensiske oprør mod de israelske myndigheder.

Den første intifada

brød ud i Gaza i december 1987. Et knivstikkeri og et efterfølgende trafikdrab, der blev tolket som israelsk hævn, udløste den første uro. Urolighederne bredte sig til Vestbredden og Østjerusalem med daglige gadekampe mellem stenkastende palæstinensere og israelsk militær. Den første intifada varede frem til kort før indgåelsen af Osloaftalen i 1993, hvor det palæstinensiske selvstyre blev oprettet, mens PLO til gengæld anerkendte Israel.

Den anden intifada

brød ud i 2000, udløst af palæstinensiske protester mod den nu afdøde israelske politiker Ariel Sharons kontroversielle besøg på Tempelbjerget i Jerusalem. Den varede frem til 2005.

De forsvundne teenagere

12. juni forsvandt tre unge israelere nær den israelsk-besatte palæstinensiske by Hebron på Vestbredden. De tre teenagere, to på 16 år og en på 19 år, blaffede og fik et lift fra en jødisk bosættelse. En af dem har amerikansk pas.

Sagen har fået Israel til at anholde flere hundrede palæstinensere. Det israelske militær har gennemsøgt over 1500 forskellige steder på Vestbredden, og 16. juni blev den palæstinensiske parlamentsformand anholdt af de israelske myndigheder i forbindelse med eftersøgningen.

Israels voldsomme reaktion har udløst gadekampe, hvor flere er blevet dræbt. 20. juni skød og dræbte israelske soldater en ung palæstinensisk mand på Vestbredden, mens to andre unge palæstinensiske mænd blev dræbt 22. juni ifølge palæstinensiske hospitalskilder.

29. juni ramte israelske luftangreb Gazastriben 12 gange, efter at raketter, affyret fra det palæstinensiske område, forårsagede brande i det sydlige Israel.

30. juni blev ligene af de tre unge israelere fundet på Vestbredden.

2. juli En palæstinensisk teenager bliver bortført og brændt levende i Jerusalem, tilsyneladende som hævn for drabene på de tre israelere