Udland

USA holder kampfly på jorden efter motorbrand

Det amerikanske militær skal midlertidigt holde alle kampfly af typen Lockheed F-35 - også kendt som Joint Strike Fighter - på landjorden.

Pentagon har beordret alle flyene i hangar efter en brand i en motor på et af flyene i Florida sidst i juni. Årsagen til branden er endnu ukendt, men ilden opstod, da en pilot var ved at gøre klar til at lette.

Kampflyene er derfor nødt til at blive på jorden, indtil motorerne i F-35-flyene er blevet undersøgt. Sidste år tog det det amerikanske militær en lignende beslutning, efter en revne i en motordel blev opdaget under en inspektion af et af de avancerede fly.

Udviklingen af F-35 har kostet Pentagon næsten 400 milliarder dollar, hvilket gør våbenprogrammet til USA's dyreste gennem tiderne.

Joint Strike Fighter er et af de fly, der er i spil i Danmarks store flyindkøb til fremtiden. Flyet udvikles af ni lande med USA i spidsen. Danmark er et af de otte andre, selv om Danmark endnu ikke har besluttet, om F-35-fly skal erstatte flyvevåbnets F-16-maskiner.

Flyet, der bygges af amerikanske Lockheed Martin, laves med stealth-teknologi, som gør det svært at se flyet på en radar.

Ud over Joint Strike Fighter er Eurofighter, svenske Saab Gripen eller Boeings F-18 Superhornet også i betragtning til at blive det danske luftvåbens nye maskine. Valget ventes at blive taget i 2015.

Norge er blandt de lande, som allerede har besluttet sig og bestilt 52 styk F-35. De fire første, der leveres i 2015 og 2016, skal bruges til at træne norske mandskaber i USA. De første fly som skal bruges i Norge bliver leveret fra 2017.