Udland

89-årig anholdt: Beskyldes for massedrab i Auschwitz

En 89-årig mand er blevet anholdt i USA på mistanke om, at han under Anden Verdenskrig var vagt i nazisternes koncentrationslejr i Auschwitz.

Den tjekkisk-fødte Johann Breyer indrømmer at have været medlem af Waffen SS som 17-årig, men påstår, at han blev tvunget ind i den militære enhed.

Han nægter derimod at have fungeret som vagt i koncentrationslejren, som lå i det tysk-besatte Polen. Breyer hævder, at han deserterede få uger efter, at han begyndte at gøre tjeneste i nærheden af Auschwitz.

Efter at være blevet taget til fange af russerne og tilbragt afslutningen af krigen i en fangelejr, emigrerede Johann Breyer til USA efter sin løsladelse.

Der giftede han sig og fik børn og børnebørn. Nu risikerer han at blive udleveret til Tyskland. Myndighederne mistænker Breyer for som vagt i Auschwitz i 1944 at have medvirket i drabene på hundredtusindvis af jøder.

Ifølge retsdokumenter er Breyer sigtet for i 158 tilfælde at have medvirket til og tilskyndet til nazistiske grusomheder.

Breyer blev anholdt i Philadelphia tirsdag på opfordring fra de tyske myndigheder. En domstol skal 21. august tage stilling til, om han skal udleveres.

- Han afviser enhver indblanding i nogen som helst krigsforbrydelser. Han var aldrig nazist. Han var lige så meget et offer for nazisterne, som alle andre. Han meldte sig ikke frivillig til SS, han ønskede ikke at være i SS, han deserterede fra SS, siger Dennis Boyle, der er advokat for Breyer.