Udland

USA vil ikke luftbombe oprørerne i Irak

USA vil ikke indlede luftangreb på de fremrykkende oprørere i Irak.

Det skriver flere amerikanske medier, der kan afsløre, at den irakiske regering diskret har bedt den amerikanske regering om at blande sig i det, der har udviklet sig til en irakisk borgerkrig, med luftangreb.

Men de amerikanske medier skriver også, at USA efter alt at dømme hverken vil sætte fly eller droner ind mod de fremrykkende sunnimuslimske oprørere fra ISIL.

Det officielle svar fra USA er, at man vil fortsætte med at uddanne og forsyne de irakiske regeringstropper:

-Det nuværende fokus for vores diskussioner med den irakiske regering og vores politiske overvejelser går på, at vi skal opbygge irakernes egen kapacitet, så de selv kan klare den trussel, som ISIL udgør, siger talskvinden for præsident Obamas Nationale Sikkerhedsråd, Bernadette Meehan ifølger nyhedsbureauet Reuters.

Reuters citerer samtidigt en anonym irakisk regeringskilde for, at selvom man har bedt USA om luftstøtte, så forventer man ikke, at USA vil gå med til det.

ISIL-styrkerne har i løbet af få dage indtaget vigtige byer i det nordvestlige Irak – først Mosul og senest Tigrit.

ISIL (”Islamisk Stat i Irak og Levanten”) er en radikal oprørsgruppe, der har spillet en stor rolle i den syriske borgerkrig. Gruppens mål er etablering af et islamisk kalifat i et stort område, der omfatter både Irak og Syrien.

ISIL har tidligere været nært knyttet til Al Qaeda, men forbindelsen er siden blevet afbrudt fordi parterne blev uenige om taktik og midler. Angiveligt betragter Al Qaeda ISIL for at være for brutale.