Udland

"Den usynlige sheik" i spidsen for ISIS

AbuBakr al-Baghdadi er blevet berømt og berygtet som leder af den brutale islamiske oprørsgruppe ISIS.

Men derudover ved man ikke ret meget om den hemmelighedsfulde mand. Ikke engang hans navn er man helt sikker på.

Abu Bakr al-Baghdadi er helt sikkert et dæknavn – et ”nomme de guerre”. På efterlysningsplakater fra det amerikanske Justitsministerium, hvor der udloves en dusør på 50 millioner kroner for hans pågribelse, kaldes han også Abu Duaa eller Ibrahim al-Samarrai.

I Irak og Syrien, hvor hans gruppe fører krig, kaldes han ”Den Usynlige Sheik” eller ”Den Sorte Kalif”. Han er nemlig stort set ukendt i offentligheden. Der eksisterer kun to fotos af ham, og der er endda rejst tvivl om ægtheden af disse billeder.

Selv hans nærmeste kampfæller ser ham sjældent, og han er kendt for at bære maske, når han holder møde med sine officerer, skriver den britiske TV-station BBC.

På den måde adskiller han sig markant fra sin forgænger som leder af de radikale, irakiske sunnimuslimer Abu Musab Al-Zarqawi. Al-Zarqawi havde en tydelig offentlig profil, og henvendte sig gerne til offentligheden i videooptagelser og radiotaler. Men den høje profil i offentligheden var samtidigt en risiko, der i sidste ende fik Al-Zarqawi dræbt. Han blev dræbt ved et bombeangreb i 2006, da amerikanske efterretningsfolk fik sporet hans opholdssted.

Abu Bakr al-Baghdadi har til gengæld formået at holde sig i live, selv om han er omgivet af fjender. Ikke alene kæmper ISIS mod de shiamuslimsk dominerede regeringer i Irak og Syrien. ISIS kæmper også mod stort set alle andre oprørsgrupper i Syrien – og ISIS har lagt sig ud med Al Qaeda, som gruppen tidligere var en del af.

Abu Bakr al-Baghdadi og ISIS blev uvenner med Al Qaeda øverste ledelse, da gruppen blandede sig i den syriske borgerkrig. Helt i overensstemmelse med ISIS’ ideologi om at skabe en fælles kalifat i et område, der både rummer Syrien, Irak og eventuelt Libanon.

Abu Bakr al-Baghdadi på et de meget få billeder, der eksisterer af ham. Billedet her er offentliggjort af den irakiske regering tidligere på året

Det er ikke meget, man ved om Abu Bakr- al Baghdadi eller hans ideologiske udvikling. Han menes at være født i en lille by nord for Bagdad i 1971, hvor han senere blev præst. Men der er også andre versioner af hans historie. Nogle hævder, at han er tidligere officer i det irakiske politi – andre, at han har en akademisk uddannelse i islamiske studier.

Da den USA-ledede koalition besatte Irak i 2003 blev han tilbageholdt. Ifølge BBC sad han fire år i den amerikanske fangelejr Camp Bucca i det sydlige Irak. Her sad han angiveligt fængslet sammen med en række fremtrædende Al Qaeda-folk, og det kan være her han har fået udformet sin radikale ideologi.

I hvert fald er han blevet en radikal islamisk ideolog, der har indført en meget stram fortolkning af islam i de byer, som ISIS har haft besat i længere tid. Regelsættet ligner det, som Taliban indførte i Afghanistan: Blandt andet forbud mod alkohol, musik og tobak samt tvungen niqab til kvinderne. Dertil en brutal ordenshåndhævelse, der blandt andet har omfattet eksempler på offentlige halshugninger og korsfæstelser.

Islamisk Stat

Den sunnimuslimske oprørsgruppe Islamisk Stat har skiftet navn flere gange siden grundlæggelsen.

I dag kaldes den i flæng ISIS, ISIL eller noget helt tredje. På TV 2 kaldes gruppen 'Islamisk Stat' eller IS.

Al-Qaeda har erklæret, at gruppen ikke er en del af al-Qaeda, der beskylder gruppen for at bruge for meget vold og for at være "frafalden" eller "hedninge".

  • Gruppen ledes af Abu Bakr al-Baghdadi.
  • ISIL står for "Islamisk Stat i Irak og Levanten". Levanten er et løst defineret geografisk område, der omfatter dele af Irak, Syrien, Libanon, Israel og de besatte palæstinensiske områder.
  • ISIS står for "Islamisk Stat i Irak og Syrien". Det er de to områder, hvor gruppen i dag kæmper en militær kamp for at opnå sine mål.
  • Efter udråbelsen af et islamisk kalifat i det nordvestlige Irak og dele af Syrien har bevægelsen ved nogle lejligheder blot kaldt sig IS.