Udland

Steffen Jensen: Militant gruppe i Irak var for brutale til al-Qaeda

TV 2's mellemøstkorrespondent giver en opdatering på situationen i Irak, hvor der de sidste dage har været voldsomme uroligheder Scanpix

De sidste par dage har der været voldsomme uroligheder i Irak.

Senest har den islamistiske, militante gruppe Isis (også kaldt Isil, red.) med en opsigtsvækkende lynoffensiv på kort tid vundet kontrol over storbyen Mosul samt den omliggende region Nineveh, områder i Kirkuk og Salaheddin-provinserne og den centrale by Tikrit.

Læs også: Irakiske oprørere har 48 gidsler på tyrkisk konsulat

Isis er den mest magtfulde militante gruppe i Irak og en vigtig kraft i oprørsbevægelsen i Syrien.  TV 2's mellemøstkorrespondent Steffen Jensen giver her sine svar på, hvad den seneste dramatiske udvikling i Irak går ud på:

Hvad sker der lige nu i Irak?

Steffen Jensen: Der sker det, at vi har at gøre med et land, der har været ude i sin egen borgerkrig. Og på et niveau håbede, at de var ved at få situationen under kontrol.  På et tidspunkt spildte den irakiske borgerkrig ind i Syrien, og nu spilder den syriske borgerkrig så tilbage ind i Irak.  Det begynder at vise os, at de konflikter, der er i Mellemøsten, jo ikke bare er konflikter inde i de enkelte lande. Det er også konflikter, der krydser grænserne.

Hvis al-Maliki regeringen i Irak (centralregeringen, red.) havde formået at vise, at den var en regering for hele Irak, så kunne konflikten måske være undgået. Men fordi al-Maliki regeringen har spillet på de etniske og religiøse forskelligheder i Irak, så kan en gruppe som Isis pludselig finde støtte i dele af den sunni-muslimske, arabiske del af befolkningen. Og det gør, at centralregeringen i Bagdad nu står svagt.

Hvem er denne islamiske, militante gruppe, der kalder sig Isis?

Steffen Jensen: Den er vokset ud af en masse forskellige grupper, som havde et hav af forskellige navne. Men de fleste kan sikkert huske, at der i 2006 og frem var en superterrorist, som hed Abu Musab al-Zarqawi, hvis gruppe kidnappede vesterlændinge. Altså ikke kun soldater, men lastbilchauffører og alle folk, der i hans øjne symboliserede noget fremmed. De fik skåret halsen over og det blev filmet og vist på Al Jazeera mens terrorister stod i baggrunden og skrålede Allahu Akbar (gud/allah er stor, red.). Han var så blodig, at selv Osama Bin Laden kritiserede ham for at være for brutal. Og hvis Osama Bin Laden bliver skræmt over, hvor brutal du er, så er du virkelig, virkelig brutal. Isis er vokset ud af grupper, der blev forenet under ham. 

De har tidligere været en del af Al-Qaeda, men nu hvor de er gået ind i Syrien og er begyndt at bekæmpe en anden Al-Qaeda gruppe, som hedder Al-Nusra fronten, så har den nye leder af Al-Qaeda, Ayman Al-Zawahiri - bedt dem om at trække sig ud af Syrien, hvilket de så har nægtet.  De er i hvert fald upopulære i Al-Qaeda systemet. Men i deres egen verden - og det lægger sig også til deres navn, som betyder 'den islamiske stat i Syrien', skal de bygge et kalifat, der dækker både Syrien og Irak.

Vi hører meldinger om, at irakiske flag bliver pillet ned fra offentlige bygninger.  Er landet ved at dele sig op?

Steffen Jensen: Det kan man risikere, men det afhænger lidt af, hvordan de sunni-muslimske sheiker i Anbar-provinsen optræder i den her konflikt. Hvis de ser deres interesse bedst tjent ved at slå sig sammen med ISIS, så er det næsten en de facto deling af Irak. For det ville virkelig være en udfordring, der var svær for al-Maliki at hamle op med. Og falder de to sammen, så kan det være, at kurderne i nord siger: Vi vil ikke have noget med den synkende skude i Irak at gøre. For kurderne har hele tiden følt, at de har lavet en stat deroppe, der er bedre end Irak.  Og de vil ikke have, at den interne, arabiske shia/sunni strid risikerer at blive en møllesten om deres drøm om en form for autonomi. 

Hvis - på den anden side - disse sunni-sheiker føler, at det vil være kontraproduktivt for deres sag, og vælger at gå sammen med centralregeringen - og til gængæld kræver 'deres pund kød' i bytte, så vil sagen stille sig helt anderledes. Og det samme kan du sige om kurderne, for noget af det første, vi kommer til at se er, at centralregeringen vil starte en offensiv mod Mosul. For at gøre det, skal de have kurderne med, og de  vil givetvis gå med, men det vil kræve indrømmelser fra centralregeringen.  Så det kan både være det, der får Irak til at falde fra hinanden, men også det, der kan få kurderne og sunni-araberne til at presse sig til indrømmelser fra centralregeringen til gengæld for loyalitet.

Er det irakiske styre i stand til at forsvare Bagdad?

Steffen Jensen: Det tror jeg. Jeg tror sådan set også, at de er i stand til at genvinde kontrollen med Mosul. I hvert fald, hvis de går sammen med kurderne. For militært set er de ISIS langt overlegne. Denne gruppe har max. 5-7000 mand med våben, og de kæmper også ind i Syrien, så Mosul er blevet taget med ganske få hundrede mand, og derfor er det en ydmygelse af den irakiske hær, at den ikke kunne stå imod. Det er ikke fordi, den ikke kan kæmpe, men også fordi, at Irak er et så splittet land internt. Og det skyldes i høj grad den talentløse og korrupte al-Maliki-regering.