Se NASA's optagelser af to kæmpe soleksplosioner

Det amerikanske ruminstitut NASA observerede tirsdag to sol-eksplosioner, der begge blev klassificeret som 'klasse X', som er den mest intense slags.

Ruminstituttet har nu offentliggjort videooptagelser af de to 'flares', som er det officielle navn for de sĂĄkaldte sol-eksplosioner.

De to eksplosioner fandt sted med en times mellemrum tirsdag morgen, skriver nyhedsbureauet Reuters, der tilføjer, at sol-eksplosionerne ikke kan ses af det menneskelige øje.

Det kan udstyret i NASA’s Solar Dynamics Observatory til gengæld, og det lykkedes derfor at indfange de voldsomme eksplosioner, som du kan se i videoen over artiklen.

Sol-eksplosioner skyldes ustabilitet i solens magnetfelt, hvor lagret energi pludselig udløses og herefter udsendes som radioaktiv stråling.

Ifølge ruminstituttet er radioaktiviteten fra eksplosionerne ikke skadelig for folk på jorden, da strålingerne ikke kan trænge igennem atmosfæren.

De voldsommeste sol-eksplosioner kan dog påvirke det lag af atmosfæren, hvor GPS- og kommunikationssignaler befinder sig, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Se NASA’s optagelser af de kraftige soleksplosioner i videoen øverst i artiklen.

Og se optagelser fra april af en 'klasse M' eksplosion, hvilket svarer til en middel størrelse, herunder:

Sol-eksplosioner:

  • Den mest dramatiske effekt af solens magnetfelt sker pĂĄ Solens overflade med en energiudsendelse svarende til en milliard brintbomber.
  • Energien bliver udsendt som strĂĄling ved alle bølgelængder fra gammastrĂĄling til radio-omrĂĄdet.
  • Skyldes ustabiliteter i magnetfeltet, hvor den energi, der er oplagret i feltet, pludselig udløses.
  • Kilde: Den Store Danske, Gyldendal A/S.