Udland

Kæmper for selvstændighed: Dannede 123 km menneskekæde

Et opsigtsvækkende optrin fandt søndag sted i Baskerlandet i Spanien, hvor indbyggere i titusindvis dannede en 123 kilometer lang menneskekæde, som strakte sig tværs igennem det nordspanske landområde.

Optrinnet var en del af en demonstration, som skulle skabe opmærksomhed om et udbredt ønske i den baskiske befolkning om at løsrive sig fra det spanske styre.

Baskerlandet, som har sit eget sprog og sin egen kultur, har i en årrække søgt øget selvstyre fra Spanien, og initiativtageren bag søndagens demonstration – den baskiske løsrivelsesbevægelse "It’s in Our Hands" – kæmper således for at få en folkeafstemning om fuldkommen baskisk løsrivelse fra den spanske statsmagt.

Den 123 kilometer lange menneskekæde strakte sig fra Durango i Baskerlandet til Pamplona i Navarra-regionen, som betragtes som en del af det baskiske kulturelle og sproglige område.

Klædt i det baskiske flags røde, hvide og grønne farver vakte de omkring 100.000 deltagere i menneskekæden opsigt i landskabet, der også bar præg af regionssproget i form af de baskiske ord for ’Vores ret’ og ’Vi bestemmer’, som var klippet i græsset på markerne.

Løsrivelsesbevægelser vinder frem

En årelang økonomisk krise og adskillige politiske korruptionsskandaler har givet anledning til udbredt folkelig utilfredshed med nøgleinstitutionerne i det spanske demokrati, som blev grundlagt i 1970'erne efter, at landet i mange år var underlagt diktatur.

I de senere år er støtten til regeringsmagten således faldet drastisk, og løsrivelsesbevægelser vinder frem i Baskerlandet såvel som i Catalonien, hvor en lignende demonstration for at opnå uafhængighed fandt sted den 11. september sidste år.

Se det imponerende syn af den 123 kilometer lange menneskekæde i videoen over artiklen.