Udland

70 år efter: D-dag-souvenir sælges for to millioner

I anledning af 70-året for D-dag fredag - altså de allieredes invasion i Normandiet under Anden Verdenskrig - holdt auktionshuset Bonhams torsdag auktion over hundredvis af små og store ting, der har været en del af krigen.

Et af auktionens store salgsobjekter var et amerikansk flag, som blev brugt på et af de skibe, der sejlede mellem de store skibe langt fra kysten og ind til strandene, hvor invasionen foregik. Der findes kun to andre flag af samme art, der ejes af privatpersoner.

Det var en af grundene til, at auktionshuset havde vurderet flaget til en pris på op til 200.000 kroner før auktionen. Men da Bonhams nåede til hammerslaget, var prisen presset helt op til 2,1 millioner kroner.

- Hvert objekt i den auktion har en utrolig historie at fortælle, siger Tom Lamb, der er direktør i Bonhams.

- De er beviset på mange personers såvel som nationers mod.

Den høje salgspris kan glæde 71-årige Rodney Hilton Brown, som har samlet ting og sager fra krigen i mange år, men som nu havde besluttet sig for at sælge ud.

Sammen med flaget får den endnu anonyme køber også to breve fra soldaten Clarm M. Page, der i brevene forklarer, hvordan han under krigen fik fingre i flaget.

Du kan se hele samlingen, der var til salg ved auktionen på Bonhams hjemmeside.