OSCE: Vi ved ikke, hvor dansk gidsel er

16x9
De forsvundne OSCE-observatører var sidst i kontakt med hovedkvarteret, da de blev stoppet ved et af de mange checkpoints i det østlige Ukraine. Foto: Polfoto

Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) har stadig intet nyt om den forsvundne danske OSCE-observatør, som sammen med tre andre for

Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) har stadig intet nyt om den forsvundne danske OSCE-observatør, som sammen med tre andre formodes tilbageholdt af pro-russiske separatister i det østlige Ukraine.

Det fortalte den udsendte OSCE-diplomat Wolfgang Ischinger på den tyske tv-kanal ZDF onsdag morgen.

- Vi ved ikke præcist, hvor de er. De er, efter hvad vi kan formode, i hænderne på en af separatistgrupperne, sagde Wolfgang Ischinger.

Der har i de seneste uger været flere tilfælde af tilbageholdelser af observatører i kortere tid. I starten af maj blev den danske chefsergent John Christensen frigivet efter at have været holdt som gidsel i en uge.

Efter de gentagne tilbageholdelser er man nu nødt til at overveje en tilbagetrækning, hvis det er for farligt for observatørerne at være i Ukraine.

- Hvis sikkerhedssituationen er sådan, at man skal frygte for de ansattes liv og lemmer, er jeg bange for, at man kan blive nødt til at trække sig ud, sagde Wolfgang Ischinger.

OSCE oplyste tirsdag til TV 2, at de fire observatører blev stoppet ved et checkpoint mandag aften, hvor de var i SMS-kontakt med OSCE-hovedkvarteret. Sidenhen mistede hovedkontoret kontakten med observatørerne, der var klædt i civil og kørte i en civil pansret bil.

Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, OSCE, har for øjeblikket flere observatørmissioner i det kriseplagede Ukraine. Observatørmissionen, hvis arbejde skal være upartisk og transparent, har til opgave at indsamle informationer og rapportere om sikkerhedssituationen, undersøge konkrete hændelser samt etablere kontakt til og mægle mellem prorussiske grupper og lokale myndigheder.

* Den særlige OSCE-mission i Ukraine udgøres af 120 personer og kan udvides til 500. Gruppen af civile observatører blev sammensat 21. marts med støtte fra samtlige 57 medlemslande, deriblandt Rusland, og udsendt til den kriseramte tidligere sovjetrepublik dagen derpå.

* Den ukrainske overgangsregering bad i marts også OSCE om at sende en såkaldt militær verificeringsmission til Ukraine. Det skete i kølvandet på en prorussisk magtovertagelse på Krim, som siden efter en folkeafstemning på halvøen er blevet indlemmet i Den Russiske Føderation.

Den ukrainske anmodning skete i henhold til det såkaldte Wien-dokument fra 2011, som giver OSCE-lande mulighed for at sende observatører af sted for at undersøge bekymringer om usædvanlige militære aktiviteter, uden at samtlige medlemslande behøver bakker op om det.

En gruppe militære observatører forsøgte forgæves at rejse til Krim, og siden rejste 56 ubevæbnede militære og civile observatører rundt i den sydlige og østlige del af landet.

Siden 20. marts har en mindre observatørgruppe, der tæller observatører fra blandt andet Tyskland, Holland, Rumænien, Schweiz og Slovakiet, rejst rundt i Ukraine for at vurdere sikkerhedssituationen efter anmodning fra Ukraine.

* OSCE er også involveret i andre opgaver i Ukraine, blandt andet er organisationen i gang med en mission, som skal danne overblik over menneskerettighedsovertrædelser i landet, og der har også været valgobservatører af sted til præsidentvalget i søndags.

* OSCE er verdens største regionale sikkerhedsorganisation med 57 deltagende stater fra Europa, Centralasien og Nordamerika. Organisationens aktiviteter omfatter konfliktforebyggelse, krisestyring og økonomisk genopbygning.

(Kilder: Udenrigsministeriet, AP og osce.org ifølge Ritzau)