Udland

Alvorlig international bekymring over militærkup i Thailand

Det thailandske militærs overtagelse af kontrollen over landets regering vækker nu stor international bekymring.

Militæret gennemførte torsdag et militærkup, angiveligt for at sætte en stopper for den uro, der i flere måneder har præget landet.

Det betyder blandt andet, at der er opsat militær checkpoints ved veje, at der er indført udgangsforbud om natten samt forbud mod at forsamle sig. Samtidig er medierne blevet pålagt stramme restriktioner, og sociale medier med kritisk indhold blokeres.

FN's generalsekretær Ban Ki-Moon har via sin talsmand udtrykt bekymring over situationen i Thailand.

- Generalsekretæren er alvorligt bekymret over militærkuppet i Thailand i dag. Han opfordrer til en hurtig tilbagevenden til et forfatningsmæssigt, civilt og demokratisk styre og en omfattende dialog, som kan skabe grobund for varig fred og velstand i Thailand. Han opfordrer alle parter til at arbejde konstruktivt sammen, afstå fra vold og overholde menneskerettighederne, siger FN-talsmanden Stephane Dujarric.

Militærkuppet vækker også bekymring i stormagten USA, som nu overvejer, om landet fortsat skal bidrage økonomisk og militært til Thailand.

- Dette militærkup kan ikke retfærdiggøres. Jeg opfordrer til øjeblikkeligt at genoprette en civil regering og til at vende tilbage til demokrati og respekt for menneskerettighederne og de grundlæggende frihedsrettigheder, såsom pressefrihed, siger den amerikanske udenrigsminister John Kerry.

- Lige nu gør vi det, at vi reviderer vores militære og øvrige hjælp til Thailands regering. Vi har taget foreløbige skridt til at suspendere den militære hjælp, mens vi overvejer situationen. Det er standardproceduren. Så lige nu foregår der en omfattende revidering. Udenrigsministeriet og USAID giver omkring 10 millioner dollars om året i tosidig bistand til Thailand. Kun en del af det er hjælp til Thailands regering, siger Jen Psaki, der er talsmand USA's udenrigsministerium.

Også den australske udenrigsminister Julie Bishop, den indonesiske udenrigsminister Marty Natalegawa, den japanske udenrigsminister Fumio Kishida har udtrykt bekymring over udviklingen i Thailand, mens den franske præsident Francois Hollande i en erklæring har fordømt militærkuppet.

Seneste ny fra Thailand er, at militærstyret har indkaldt 114 personer til at møde op på et militærkontor i Bangkok fredag. Heriblandt Thailands afsatte premierminister Yingluck Shinawatra, som ifølge Reuters fredag morgen, dansk tid, har indfundet sig på militærkontoret.

Situationen i Thailand

* Hæren har torsdag taget kontrollen i Thailand.

* Uroen i Thailand har stået på siden oktober sidste år, hvor protesterne er bølget frem og tilbage for og imod regeringen og landets nu afsatte premierminister, Yingluck Shinawatra.

* Yingluck Shinawatra har været premierminister siden 2011. Hun blev afsat sammen med ni andre ministre på grund af magtmisbrug den 7. maj 2014.

* Hun er søster til den tidligere premierminister Thaksin Shinawatra, som var premierminister fra 2001, indtil han blev afsat ved et militærkup i 2006. Han er idømt to års fængsel in absentia for magtmisbrug og korruption.

* Tidligere vicepremierminister Suthep Thaugsuban leder oppositionen, der har demonstreret mod det thailandske styre. Han mener, at Thaksin, som bor i eksil, styrede landet gennem søsteren.

* Demonstrationerne begyndte, efter at regeringen i oktober foreslog amnesti for personer dømt for politisk-relaterede lovovertrædelser i perioden 2006-2013.

* Forslaget, der ville have givet Thaksin mulighed for at vende tilbage til Thailand uden at skulle afsone sin dom, blev siden opgivet af regeringspartiet.

/Ritzau