Udland

Thailandsk militær gør krav på medierne

Alle thailandske tv- og radiostationer er blevet beordret til at rydde deres planlagte program og erstatte alle udsendelser med militærets udmeldinger, skriver Reuters.

- Alle radio og tv-stationer, hvad enten det er satellit eller kabel, skal stoppe deres planlagte programmer og i stedet sende militærets meddelelser, indtil de får anden besked, siger militærets talsmand Winthai Suvaree, i en tale på nationalt tv.

Det sker efter, at landets hærchef, general Prayuth Chan-ocha, torsdag middag har taget kontrol over regeringen i et kup efter flere måneders politisk uro.

Militæret har derudover udstedt udgangsforbud mellem klokken 22 og 05 natten til fredag.

Thailand har i månedsvis været plaget af regeringsfjendtlige demonstrationer - flere mennesker er døde, og hundredvis er kommet til skade under de indimellem meget voldsomme uroligheder.

Tidligere i denne måned blev Yingluck Shinawatra afskediget som regeringsleder efter en kontroversiel dom for magtmisbrug. Siden er spændingerne i landet taget til igen.

Situationen i Thailand

* Hæren har torsdag taget kontrollen i Thailand.

* Uroen i Thailand har stået på siden oktober sidste år, hvor protesterne er bølget frem og tilbage for og imod regeringen og landets nu afsatte premierminister, Yingluck Shinawatra.

* Yingluck Shinawatra har været premierminister siden 2011. Hun blev afsat sammen med ni andre ministre på grund af magtmisbrug den 7. maj 2014.

* Hun er søster til den tidligere premierminister Thaksin Shinawatra, som var premierminister fra 2001, indtil han blev afsat ved et militærkup i 2006. Han er idømt to års fængsel in absentia for magtmisbrug og korruption.

* Tidligere vicepremierminister Suthep Thaugsuban leder oppositionen, der har demonstreret mod det thailandske styre. Han mener, at Thaksin, som bor i eksil, styrede landet gennem søsteren.

* Demonstrationerne begyndte, efter at regeringen i oktober foreslog amnesti for personer dømt for politisk-relaterede lovovertrædelser i perioden 2006-2013.

* Forslaget, der ville have givet Thaksin mulighed for at vende tilbage til Thailand uden at skulle afsone sin dom, blev siden opgivet af regeringspartiet.

/Ritzau