Udland

Kvinde får verdens første 3D-printede hofte

Engelske Meryl Richards skal snart have indopereret sit syvende hofteimplantat, da hendes seneste nu er blevet så slidt, at hun lider af store smerter.

Det syvende implantat bliver dog til på en ny og radikal anderledes måde, da hun får indopereret en nøjagtig kopi af sin egen hofte, der er lavet med en 3D-printer. Implantatets form er fundet ved hjælp af røntgenbilleder, og "hoften" er den første af sin slags i verden, skriver nyhedsbureauet AP.

- Det er simpelthen fantastisk. Det med at printe i 3D har bare gjort sit indtog. Det er helt vidunderligt, siger 71-årige Meryl Richards.

Hofteoperationen bliver udført på Southampton Universitets Hospital, og her er ortopædisk kirurg Douglas Dunlop overbevist om de mange fordele ved den 3D-printede hofte:

- Det har forenklet den kirurgiske teknik og forkortet indgrebet, hvilket nedbringer dødeligheden. Og forhåbentlig nedbringer det også antallet af infektioner, siger Douglas Dunlop.

Samme håb findes hos professor Richard Oreffo fra Southampton Universitet, der fortæller, at universitetshospitalet vil bruge stamceller fra Meryl Richards knoglemarv som en slags lim, der kan holde implantatet på plads, da "limen" så vil danne knoglevæv.

Dette vil gøre konstruktionen stærkere end ved de tidligere operationer, siger Richard Oreffo og tilføjer derfor optimistisk:

- Vi håber, at det er hendes sidste operation.

Se den 3D-printede hofte, og hør mere om operationen i videoen øverst i artiklen.