Udland

Kim Jong-uns 'henrettede' ekskæreste træder frem på tv

Med skræk og rædsel gik nyheden sidste år verden rundt, at Nordkoreas unge leder, Kim Jong-un, havde henrettet sin ekskæreste, sangeren Hyon Song-wol, og flere statsligt ansatte musikere.

Men fredag trådte sangeren, kendt fra bandet Moranbong, frem på tv og holdt en tale ved en national kunstkongres, som du kan set et klip fra i videoen øverst.

I sin tale udtrykte hun taknemmelighed over Kim Jong-uns ledelse, og hun lovede at arbejde hårdt for at "puste yderligere liv i kunsten og det kreative arbejde" i den isolerede, fattige kommunistiske stat.

Hendes optræden kommer efter måneders spekulationer om, hvorvidt hun var død eller levende.

I september kom det frem i japanske og sydkoreanske medier, at Hyon og flere musikere fra et statsorkester var blevet henrettet ved skud som straf for, at de havde indspillet sexscener på video.

Sydkoreas spionchef Nam Jae-joon gav liv til rygterne, da han i oktober sagde, at han var "opmærksom" på den påståede henrettelse.

- Vi er opmærksomme på henrettelsen af godt 10 personer med forbindelse til Unhasu-orkestret, lød det fra to politikere, der citerede fra et lukket møde med spionchefen ifølge nyhedsbureauet Yonhap.

Ifølge den japanske avis Asahi Shimbun var henrettelsen beordret for at forhindre rygter om den dekadente livsstil, som Kim Jong-uns kone Ri Sol-jus angiveligt har levet, mens hun var i showbiz.

Den teori blev tilbagevist med vrede i Pyongyang og kaldt en "utilgivelig" forbrydelse.

Se klip fra Hyon Song-wols første officielle optræden siden "henrettelsen" sidste år i videoen øverst.

Videokilden er den nordkoreanske stats-tv-kanal KCTV.