Udland

To år efter: Den britiske avis-skandale ruller stadig

I disse dage er fokus rettet mod det danske ugeblad Se og Hør efter anklagerne om, at bladet har overvåget kendte og kongeliges kreditkort.

Men det er langt fra første gang, at et medie får et rap over snuden, fordi de har stukket den lidt for langt frem. 

Selvom der stadig mangler dokumentation, og der endnu ikke er nogen sigtede i sagen om Se og Hør, så bliver sagen sammenlignet med den skandale, der ramte den britiske tabloidavis News of The World, som endte med at blive lukket.

Her giver vi dig et overblik over den britiske avis-skandale:

I 2011 blev det afsløret, at News of the World systematisk havde aflyttet og hacket sig ind på flere tusinde personers telefonsvarere mellem i årene mellem 2000 og 2006. Både kendisser, politikere, kongelige og pårørende til afdøde soldater og terrorofre skulle være blevet aflyttet.

Efter afsløringerne boykottede avisens investorer bladet, og i 2011 besluttede avisens ejer og mediemogulen Rupert Murdoch at dreje nøglen om på det 168 år gamle blad.

Syv personer, blandt andet tidligere chefer på bladet, bliver i øjeblikket retsforfulgt, beskyldt for telefonaflytning, bestikkelse af embedsmænd og forsøg på at skjule bevismateriale.

Retssagen begyndte den 28. oktober sidste år. De anklagede tæller blandt andet de tidligere redaktører Rebekah Brooks og Andy Coulson, som efter at have arbejdet på News of The World blev spindoktor for premierminister David Cameron.

Rebekah Brooks er den mest fremtrædende af de syv anklagede i sagen. I alt fire anklager er rettet mod hende. To har forbindelse til den rutinemæssige aflytning af hacking af en række privatpersoner. To handler om hendes angivelige forsøg på at lægge hindringer i vejen for politiets efterforskning af sagen.

Tilbage i februar 2014 var Rebekah Brooks i retten, hvor hun fik mulighed for at forklare sin side af sagen. 

Alle syv anklagede i sagen nægter sig skyldige. Men flere tidligere medarbejdere og privatdetektiven Glenn Mulcaire har erkendt at have deltaget i aflytningen. Han har afsonet sin straf på fire måneders fængsel.

I retten forklarede Brooks, at hun ikke kendte til Mulcaire. Hun nægtede også at have haft kendskab til Mulcaires aktiviteter, selv om hun erkendte, at News of the World, der på det tidspunkt var verdens bedst sælgende avis, brugte privatdetektiver.

Retssagen mod de syv anklagede forventes afsluttet sidst i maj i år.

Torsdag aften sender TV 2 programmet  'Den store sladderskandale', som har relation til den verserende Se og Hør-skandale. Se programmet kl. 20.50.