Udland

Kina: Terrorister dræbt ved bombeangreb

Kinesiske statsmedier oplyser, at to af gerningsmændene ved onsdagens angreb på en togstation i det vestlige Kina blev dræbt, da de udløste deres bombe.

I alt blev tre mennesker dræbt og 79 kvæstet, da en gruppe bevæbnede mænd først udløste en bombe og derefter gik til angreb på rejsende på stationen med knive. Den tredje dræbte var en tilfældig forbipasserende.

Angrebet fandt sted på en central banegård i den vestlige Xinjiang-provins, der i årevis har været ramt af et separatistisk oprør. Angrebet faldt sammen med et besøg af Kinas præsident Xi Jinping – et besøg, der netop skulle understrege, at regionen var sikker at leve og rejse i.

Ingen har taget ansvaret for terrorangrebet, men det formodes at uighur-separatister står bag. Den lokale uighur-befolkning adskiller sig på mange måder fra majoriteten af den kinesiske befolkning.  Uighurerne er muslimer og taler et sprog af tyrkisk oprindelse. Radikale uighurer føler sig diskrimineret af de kinesiske myndigheder og majoriteten af etniske kinesere og ønsker en selvstændig stat i Xinjiang-provinsen.

De kinesiske myndigheder har traditionelt slået hårdt ned på uighurernes krav om selvstændighed. I dag er sikkerheden massiv ved banegården, hvor svært bevæbnet politi blander sig med de mange rejsende, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge uighurernes politiske hovedkvarter i eksil, der ligger i Tyskland, er mindst 100 mennesker blevet anholdt efter terrorangrebet. De kinesiske myndigheder afviser dog denne påstand.

Uroen og terrorangrebene i Xinjiang-provinsen har kostet mindst 100 mennesker livet i år. Det seneste – og mest alvorlige – angreb, som uighurerne har fået skylden for, fandt dog sted udenfor Xinjiang.  I marts blev 29 mennesker dræbt af knivstik på en banegård i den sydvestlige by Kunming.