TV: Her kobler ”dansk” rumraket til ISS

Fredag aften sendte den amerikanske rumfartsorganisation Nasa en rumraket med seks millioner danske kræftceller ud i rummet, og søndag eftermiddag ved

Fredag aften sendte den amerikanske rumfartsorganisation Nasa en rumraket med seks millioner danske kræftceller ud i rummet, og søndag eftermiddag ved 13-tiden blev rumraketten koblet til den internationale rumstation ISS.

Raketten skulle efter planen have været opsendt allerede i mandags, men opsendelsen blev udskudt, da man opdagede en helium-læk, da man startede raketten op. Opsendelsen lykkedes dog i andet forsøg, og også sammenkoblingen er gået uden problemer, som det fremgår af videoen øverst i artiklen.

Det er Dragon-kapslens robotarm, som man kan se koble til ISS i det, Nasa kalder for et ”risikabelt og eksperimentalt projekt.”

Det er et forskerhold anført af forskere fra Aarhus Universitet, der har fået lov til at sende den usædvanlige pakke en tur ud i rummet.

Formålet er at undersøge, hvordan kræftceller reagerer på langvarig vægtløshed i rummet. Tidligere har forsøg i laboratorier vist, at 30 procent flere kræftceller dør, når de er påvirket af vægtløshed, end når de er påvirket af tyngdekraft.

Men efter flere års forskning ved man stadig ikke, hvorfor det forholder sig sådan. Cellernes ophold i rummet skal derfor hjælpe forskerne til at forstå den mekanisme, som aktiverer celledøden ved vægtløshed.

Efter planen sendes kapslen med kræftcellerne tilbage til jorden om en måned. Herefter kan forskerne gå i gang med at undersøge, hvordan kræftcellerne er blevet påvirket af turen.

Forskningsresultaterne forventes først at ligge klar om et års tid.