Udland

Palæstinenserne truer med at opløse selvstyre

Fredsprocessen i Mellemøsten er igen i hårdknude og palæstinenserne er ved at have fået nok, lyder det fra de palæstinensiske selvstyremyndigheder.

En anonym embedsmand fra selvstyret siger, at palæstinenserne nu overvejer at give selvstyreområderne tilbage til Israel.

Ifølge embedsmanden mødtes palæstinensiske ledere fredag med den amerikanske udsending Martin Indyk.

Her fik Indyk at vide, at Israel, som aftalt, skal løslade palæstinensiske fanger og stopper byggeriet af israelske bosættelser på Vestbredden. Hvis ikke det sker, så kan palæstinenserne finde på at opløse selvstyret.

- For det første kan nøglerne til selvstyret afleveres til FN, sådan at FN får ansvaret for det palæstinensiske folk og staten Palæstina, der er besat. Eller den israelske besættelsesmagt kan få fuldt ansvar for det hele, siger embedsmanden.

Palæstinenserne er pressede

I 1993 kom Oslo-aftalen på plads, og den førte til oprettelse af selvstyre i en række palæstinensiske byer på Vestbredden, som Israel har besat.

Siden da har israelere og palæstinensere kæmpet ved forhandlingsbordene for at finde en permanent løsning. Nu er også den seneste runde kørt fast.

Palæstinenserne tager sig af dagliglivet i selvstyreområderne, der ligger omkring de større byer, herunder Ramallah, Hebron, Nablus og Jeriko, hvad angår sikkerhed, trafik, administration og meget andet.

Inden Oslo-aftalen var det Israels ansvar som besættelsesmagt, og Israel måtte bruge store summer, herunder have mange soldater udstationeret. Men palæstinenserne er konstant i pengenød til opgaverne, og må klare sig med international bistand.

Vestbredden er fortsat besat, og det samme er Østjerusalem, som Israel har besat, hvilket ikke er internationalt anerkendt.

USA sidder ved bordenden i den igangværende forhandlingsproces og prøver at få parterne til at fortsætte forhandlinger ud over fristen den 29. april.