Ngo-grupper: Klimarapport viser fordele - ikke ulemper

En række ngo'er er overbeviste om, at investeringer i vedvarende energi vil være økonomisk klogt.

Flere medlemmer af klimasammenslutningen Climate Action Network er begejstrede for den seneste rapport fra FN's Klimapanel (IPCC), der beskæftiger sig med, hvordan den globale udledning af CO2 kan bremses.

- Rapporten bekræfter, at det ikke er for sent at undgå katastrofale klimaforandringer, siger Sabine Minninger fra organisationen Bread for the World.

- Vi kan holde den gennemsnitlige globale temperaturstigning på de to grader, som verdens lande er enige om, men det kræver stærk internationalt samarbejde, siger hun i Climate Action Networks kommentar til rapporten.

I Verdensnaturfonden (WWF) påpeger Samantha Smith, at bæredygtige tiltag ikke behøver at være en dårlig forretning.

- IPCC siger entydigt, at handling i forhold til klimaforandringer er mulig, fordelagtig og til at få råd til. Hvis vi handler nu, vil omkostningerne udgøre en meget lille del af de globale økonomier, siger hun og påpeger, at der må handles straks.

- Hvis der ikke handles nu, vil omkostningerne stige, og det samme vil konsekvenserne. Det første kritiske skridt er at ændre investeringerne, siger Samantha Smith, der er leder af WWF's afdeling for klima og energiinitiativer.

- Enhver investor, der ser på denne rapport, må nå følgende åbenlyse konklusion: Det er tid til at trække dine penge ud af beskidte fossile brændstoffer og satse på vedvarende energi og energieffektivitet, mener hun.

En lignende pointe leverer den kinesiske afdeling af Greenpeace.

- Videnskaben har talt: Handling over for klimaet er ingen byrde; det er en mulighed. I takt med, at vedvarende energi bliver større, bedre og billigere hver dag, er tiden med farlig og forurenende kul, olie og gas forbi, siger talskvinden Li Shuo.

- Kina har mere end noget andet land potentialet til at blive en game-changer.

- Kina må nu lede verden mod en ny klimatraktat ved at præsentere et ambitiøst nyt mål med bindende nedskæringer i udledningen. Hvis de (kineserne, red.) handler, vil USA og EU også blive flove og presset til at handle, lyder det fra Greenpeace.